2,158 vizualizări

Informații despre Peștera Vântului – vizitare, localizare, legenda. Acces la cea mai lungă și mare peșteră din România. Curiozități de pe Wikipedia.

 

Cu certitudine, România are frumoase locuri de vizitat. Nu de puține ori minunățiile naturii din țara noastră au surprins turiștii, dar și oamenii de știință.

Peștera Vântului, care este cea mai lungă peșteră din România, reprezintă galerii cu dimenisunile de 52 km lungime, o întindere verticală de 162 metri și 450 de metri adâncime. Este o peșteră din România cu o temperatură medie ce nu depășește 12 grade Celsius. De asemenea, este și cea mai lungă peșteră din Europa de Est, fapt care o face foarte atractivă pentru turiștii din diferite colțuri ale lumii.

Legenda spune că numele cavernei se datorează unui curent puternic care se simte la intrare și în colțurile îndepărtate. Mai jos veți afla despre Peștera Vântului informații suplimentare.

Peștera Vântului – localizare 

Localizarea acestei peșteri este în Munții Pădurea Craiului, lângă comuna Șuncuiuș, județul Bihor, aparținând astfel bazinului Crișului Repede și situându-se deasupra izvorului din Poiana Frânturii. Este poziționată la 50 km distanță de Oradea și 100 km de Cluj-Napoca.

Puteți analiza unde este localizată Peștera Vântului pe harta afișată:

Peștera Vântului – acces

Caverna o găsiți pe traseul asfaltat – DJ 764C, la 11 km de E60, sau accesul poate fi făcut pe calea ferată, de la stația Șuncuiuș.

Peștera Vântului din Bihor are o singură intrare naturală, situată aproximativ la 2 km sud-est de localitatea Șuncuiuș, însă aceasta este foarte strâmtă și greu accesibilă, impunând astfel deschiderea unei intrări artificiale la câțiva zeci de metri distanță de prima.  

Suncuius IMG 2792 1024x683 1

Peștera Vântului – program vizitare         

Peștera Vântului se poate vizita din anul 2017, când a fost deschis oficial traseul turistic. Sezonul de speoturism începe, cel mai des, din luna martie, dar puteți urmări informațiile actualizate pe pagina de Facebook: Peștera Vântului – poze și detalii.

Traseul turistic are aproximativ un kilometru jumătate și este parcurs timp de 3 ore. Mai întâi, se merge pe partea de activ, urmărind cum se creează continuu grota, după care se urcă la etajul I, unde se vede partea fosilă a peșterii, structura ei și mai multe formațiuni.

Intrarea în grotă se face printr-o trapă îngustă din metal, închisă cu cheie. Are un sistem dificil de deschis, pentru a nu da voie să intre oricine.

În Peștera Vântului vizitarea se discută în prealabil. Turiştii sunt însoţiţi de doi ghizi și li se oferă tot ce este necesar pentru explorare: cizme de cauciuc, salopete și căști cu sursă de lumină. Grupul minim este de 6 persoane, iar maxim – de 12. Pentru a participa la expediția din Peștera Vântului, achitați preț intrare – 50 lei, echipamentul și cei doi ghizi. Total – 200 de lei de persoană.

Ce puteți vedea la Peștera Vântului – imagini și descriere   

Peștera Vântului reprezintă un sistem de calcare triasice, care se extinde pe aproximativ 20 km pătrați, având o grosime de circa 200 metri. Calcarele organogene au fost formate cu aproximativ 200 milioane de ani în urmă.

Accesul în cea mai mare peșteră din România se face la cel mai jos nivel, unde veți putea urmări cum întregul debit de apă iese la suprafață, urmând apoi galeria largă și înaltă unde apar formațiuni gigantice. Din faună, aici puteți întâlni o mare diversitate de specii de lilieci, păianjeni, miriapode și melci.

Per general, sunt trei etaje, formate din galerii, săli, puțuri și hornuri de dimensiuni și forme foarte diferite. Cele mai deosebite sunt Labirintul Racoviță, fiind cel mai încurcat sector de peșteră din țară și Galeria Hipodrom, ca o galerie de metrou. De exemplu, pentru a ajunge în capătul cavernei, o echipă speologică ar avea nevoie de 8 ore de parcurs.

Vintului IMG 1674 1024x683 1

Peștera Vântului – curiozități

  1. Peștera Vântului din Șuncuiuș a fost descoperită în anul 1957 de inginerul Bagameri Bela;
  2. Prima hartă color a peșterii la scara 1:500 a fost realizată în anul 1969, unde sunt reprezentați peste 15 mii metri de galerii;
  3. În anul 1991, descoperitorul peșterii se retrage din activitatea speologică, dar explorările continuă;
  4. La sfârșitul anului 2000, lungimea Peșterii Vântului, potrivit Wikipedia, depășește 47 mii metri.

Cea mai lungă peșteră din lume și cea mai mare grotă        

Cel mai lung sistem de peșteri din lume este Mammonth Cave (Peştera Mamutului) din SUA, galeriile căruia însumează circa 140 de km lungime. Această grotă se află în Parcul Național “Peștera Mamutului” din statul Kentucky, fiind creată cu peste de 25 milioane de ani în urmă.

Iar cea mai mare peșteră din lume este Son Doong din Vietnam, spaţiile sale putând găzdui şi un grup de clădiri tip zgârie-nori de 40 de etaje. Grota este deschisă pentru turiști, iar prețul intrării e destul de pipărat – 2500 euro de persoană. Mai mult, doar o agenţie de turism, Oxalis, este autorizată să organizeze tururi de vizitare în peşteră.