999 vizualizări

De ce copilul nu mănâncă bine. Consecințe pentru copilul care nu prea mănâncă. Sfaturi pentru părinți și reguli de bază pentru a ridica pofta de mâncare.

Una dintre cele mai frecvente plângeri cu care vin tinerii părinți la pediatru este lipsa poftei de mâncare. Experții au două puncte de vedere asupra acestei probleme. Prima este o caracteristică individuală a fiecărei persoane și nu este nimic de care să vă faceți griji dacă copilul nu mănâncă bine. Al doilea, și anume lipsa dorinței de a mânca, este cu adevărat periculoasă și poate duce la o deteriorare a sănătății celui mic. Ambele opinii au dreptul de a exista, dar experții recomandă totuși să apelați la ajutorul specialiștilor pentru a elimina eventualele riscuri.

Pericolul lipsei poftei de mâncare

Când un copil nu mănâncă bine, părinții încearcă să se adapteze gusturilor lui și îi oferă mâncărurile lui preferate. Astfel, se întâmplă să îi placă mai mult unele produse, în timp ce pe altele le refuză complet. Dezvoltarea unui meniu individual format dintr-un set specific de feluri de mâncare nu este o idee rea. Cu toate acestea, există anumite riscuri în spatele acestuia de care ar trebui să fiți conștienți. Deci, la ce poate duce o dietă monotonă?

Deficiență stabilă în greutate și înălțime

Datorită monotoniei alimentelor, nu toți nutrienții necesari dezvoltării intră în corpul copilului. În special, lipsa de proteine, zinc, fier, calciu și vitamine B duce la o deficiență în greutate.

Susceptibilitate la răceli și boli virale

Din nou, din cauza unui deficit de vitamine și oligoelemente, corpul copilului devine vulnerabil, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce înseamnă că nu poate rezista pătrunderii microbilor și virușilor.

Performanță academică slabă și lipsă de succes în sport

Studiile au demonstrat că, dacă un copil mănâncă prost și îi lipsesc nutrienții, atunci nu se poate concentra la lecții și nu reușește să obțină rezultatele dorite în sport.

Atunci când copilul dumneavoastră are cel puțin unul dintre aceste semne, trebuie să contactați un specialist. El vă va ajuta la identificarea cauzei apetitului slab și vă va oferi recomandări despre cum să remediați problema.

De ce copilul nu mănâncă bine

 

Copilul meu nu mănâncă” - Carlos González - Recenzie | Demamici.ro

Motivele lipsei unui apetit sănătos la un copil mic pot fi foarte diferite. Experții le împart în mod condiționat în fiziologice și psihologice, somatice și non-medicale. Să rezumăm toate clasificările disponibile și să indicăm cele mai frecvente opinii de ce copilul nu mănâncă bine.

Reticența de a mânca se poate datora stării fiziologice a copilului, cum ar fi dentiția.

Adesea copiii refuză mâncarea în cazul unor probleme psihologice. De exemplu, dacă în familie apar des conflicte între părinți, a mers la grădiniță sau la școală sau copilul este hrănit forțat.

De multe ori, copilul nu mănâncă bine dacă nu este hrănit de mama lui, așa cum este obișnuit, ci de o altă persoană.

Lipsa poftei de mâncare poate fi observată și în timpul bolii. Cauzele sunt tulburările endocrine, infecțiile virale, boli ale tractului digestiv, diverse boli cronice. În acest caz, doar o examinare și ajutorul unui specialist vă vor ajuta.

Copilul nu mănâncă bine dacă, în loc de mese pline, gustă constant sau mănâncă prea multe dulciuri.

De asemenea, poate refuza mâncarea din cauza unui stil de viață sedentar: lipsa activităților sportive, plimbări în aer curat.

Reguli pentru a ridica pofta de mâncare

Experții oferă câteva reguli de bază care ar trebui urmate pentru a îmbunătăți apetitul copilului. Dacă acesta nu mănâncă bine, trebuie să:

Regula 1

Excludeți gustările și dulciurile frecvente, înlocuiți-le cu mese complete la oră fixă;

Regula 2

Reconsiderați atitudinea față de copil, nu-l forțați să facă ceea ce nu vrea;

Regula 3

Îmbunătățiți situația psihologică din jurul copilului, nu rezolvați problemele în prezența lui;

Regula 4

Dați-i copilului libertate de acțiune, dați-i independență în alegerea preparatelor;

Regula 5

Faceți exerciții cu copilul, plimbați-vă cât mai des în aer curat, mai ales pe vreme bună;

Regula 6

Dacă dorește, înscrieți-l la secția de sport;

Regula 7

Stabiliți o dietă clară și respectați-o cu strictețe;

Regula 8

Îndepărtați de pe masă dulciurile, fursecurile, băuturile și alte alimente care pot întrerupe apetitul celui mic.

Vezi și bancuri cu bebelușii

Dacă copilul dumneavoastră nu mănâncă bine și acest lucru vă provoacă îngrijorare, consultați un specialist. După un examen medical complet, el va putea raporta cu exactitate cauza lipsei poftei de mâncare și dacă este necesar, va prescrie tratament. Respectarea regulilor și recomandărilor experților va da cu siguranță rezultatul dorit.