188 vizualizări

Vezi cele mai simple și eficiente metode care întăresc relațiile în diferite etape ale căsătoriei. Ce trebuie să faci ca să consolidezi și îmbunătățești relația cu soțul/ soția.

 

La început, când uniunea tocmai se formează, suntem copleșiți de admirație și anxietate, depunând mult efort într-o relație încă fragilă. Dar de îndată ce există un sentiment de stabilitate și securitate, încetăm să risipim energie în dezvoltarea acestor relații. Mai jos veți afla cum să păstrați un interes viu pentru soț/soție chiar și după mai mulți ani de căsătorie și care sunt cele mai eficiente metode care întăresc relațiile de familie în diferite etape ale căsătoriei.

Metode care întăresc relațiile de familie

„Uităm să ne întrebăm ce gândește sau simte partenerul nostru, dând de înțeles că știm deja”, spune Janne Dannerup, psiholog consilier la Universitatea din Johannesburg. „Acest lucru duce la faptul că după un timp partenerul încetează să simtă că suntem interesați de el.” Dar adevărul este că, indiferent de cât timp sunteți împreună, întotdeauna există ceva ce puteți face pentru a vă întări legătura. Iată la ce ar trebui să fiți atenți la o etapă sau alta:

Al 2-lea an de căsătorie

Până în acest moment, fiorul inițial a dispărut de mult. În prim-plan vine problema angajamentului față de relațiile noastre. „Este momentul perfect pentru a afla dacă visele și planurile pe care le-ați discutat la început sunt încă valabile și de a vorbi despre subiecte importante care nu au fost încă abordate”, spune Jeanne Dannerup.

Când o relație este la început, ne înlăturăm unele dintre apărări pentru a ne apropia de partener. Dar pe măsură ce experiența comunicării cu partenerul ne învață să fim mai reținuți, aceste protecții sunt restabilite treptat. Atracția noastră inițială se bazează pe ceea ce avem în comun, fie că este vorba de simțul umorului sau de pasiunea pentru gătit. Apoi, descoperim că partenerul este într-un fel izbitor de diferit de noi, iar această descoperire ne poate șoca.

Cu toate acestea, aceste diferențe sunt combustibilul pentru atracția fizică. Dacă evitați în mod persistent conflictul, acest lucru poate reduce atracția, deoarece altfel nu puteți simți „alteritatea” soțului/soției.

Întregul secret este să nu există secrete între voi. Jeanne Dannerup folosește termenul de „onestitate emoțională sfâșietoare” pentru a descrie cât de important este să vorbiți despre sentimentele și gândurile voastre pentru a evita deconectarea emoțională.

Încurajați-vă partenerul să petreacă timp cu prietenii

În prima etapă a unei relații, un cuplu caută să se refugieze în „cuibul” lor. Dar după marca de „2 ani”, ar trebui să se lase unul pe altul să plece în lumea exterioară, la prieteni. Acesta este un cadou valoros, care indică faptul că respectați interesele altuia. Cumpărați-i bilete pentru un meci sau un concert unde poate merge cu prietenii săi. Lăsați-l să comunice cu ei fără să se simtă vinovat. Și în felul acesta, îi semnalați că nu vă este frică de contactele sale sociale, în care nu sunteți personal inclus/ă.

Fiți sinceri și deschiși unul cu celălalt

Sinceritatea este un aspect incredibil de important al unei relații, în special pentru soți. Este important să simțiți că puteți avea încredere în partenerul vostru și, de asemenea, să înțelegeți că partenerul are încredere în voi. A fi sincer și deschis înseamnă nu numai a spune adevărul, ci și a nu reține informații și a nu tace în legătură cu problemele.

Exprimați-vă preferințele în pat

Acesta este un aspect al comunicării sincere și deschise. Unor oameni le este frică să vorbească despre dorințele lor chiar și soților. Este important să înțelegeți că nu aveți de ce să vă fie rușine. Discutați fanteziile voastre în pat cu partenerul vostru și întrebați-l despre preferințele sale. Indiferent de ce vă doriți, este important să vă amintiți să vă respectați reciproc nevoile.

Dacă nu vă satisfaceți aceste dorințe, atunci amorul poate înceta să aducă plăcere și să fie perceput ca o datorie. Deci, căutați să explorați împreună senzații noi în dormitor pentru a satisface nevoile celuilalt. De asemenea, noutatea va ajuta la readucerea scânteii în relație și nu se va limita la rutina obișnuită. Dar nu uitați: cu toții avem limite care trebuie respectate.

Al 5-lea an de căsătorie

V-ați întărit angajamentele unul față de celălalt, v-ați dezvoltat interese comune, s-a dezvoltat un cerc comun de prieteni și, cel mai probabil, ați stabilit relații cu noile voastre rude.

Folosiți diferite limbaje ale dragostei

În “Cele cinci limbi ale iubirii”, consilierul de familie, dr. Gary Chapman, descrie diferitele limbi pe care le folosim pentru a oferi și a primi dragoste. Cei mai mulți dintre noi folosesc în mod obișnuit una sau două dintre aceste limbi, neglijând instinctiv pe celelalte. Dacă începeți să utilizați întreaga paletă, el/ea se va simți mai prețuit/ă decât oricând. Chapman crede că limba noastră preferată se poate schimba în timp. De exemplu, puteți observa că vă pasă mai puțin să fiți atins și, dimpotrivă, mai mult să fiți îngrijit.

Dacă nu alternăm între aceste limbi, atunci riscăm să nu intrăm în rezonanță cu partenerul nostru. Încercați să vă schimbați limbajul iubirii în fiecare zi timp de o săptămână și vedeți care dintre ele rezonează cel mai mult cu partenerul vostru pentru a înțelege ce își dorește de la voi.

Schimbați-vă modul obișnuit de viață

După cinci ani de căsnicie, s-ar putea să simțiți că sunteți blocați într-o rutină familiară. Rutinele apar deoarece fac mai ușoară și mai convenabilă rezolvarea problemelor de zi cu zi, dar rutina într-o relație poate ucide încet și imperceptibil romantismul.

Dacă aproape întotdeauna luați cina acasă, atunci încercați să mergeți la întâlniri la restaurant. Faceți împreună un act interesant care este neobișnuit pentru voi. Nu trebuie să faceți ceva nebunesc, doar găsiți o activitate care să vă ajute să vă distrați și să experimentați noi emoții. Mergeți împreună într-o evadare romantică sau doar planificați o zi distractivă, mergeți la un târg sau într-un parc de distracții etc.

Alte metode:

  • Cuvinte

Verbalizați-vă sentimentele în mesaje, note, complimente.

  • Cadou

Cumpărați bilete la un concert al trupei sale preferate, pregătiți un preparat pe care l-a iubit în copilărie… totul depinde de imaginația voastră.

  • Timp

Păstrați romantismul. Surprindeți-vă soțul/soția cu o baie fierbinte cu bule. Aprindeți lumânările, porniți muzica și deschideți vinul. Dedicați-i toată seara. Lăsați-l să simtă că atenția voastră îi aparține. Și nu vă lăsați distrași de televizor sau de apelurile de pe telefonul mobil.

  • Ajutor

Aceasta este grija exprimată în acțiune. Gândiți-vă cum ați putea să-i faceți viața mai ușoară sau să faceți ceva frumos.

Al 10-lea an de căsătorie

Până acum, ceva nou s-a întâmplat întotdeauna în viața voastră de familie. V-ați mutat împreună, ați plecat într-o călătorie împreună, ați devenit părinți… toate acestea s-au întâmplat pentru prima dată. Acum viața voastră este deja mai stabilă și, cel mai probabil, există mult mai puține astfel de puncte de cotitură în fața voastră. Din această cauză, sentimentele se estompează uneori. Dar, de fapt, această perioadă vă poate întări și mai mult relația atunci când vă bucurați împreună de ceea ce ați construit în doi, de tradițiile pe care le-ați creat.

Păstrați-vă tradițiile

Obiceiurile și regulile, oricât de prozaice ar fi, sunt cele care vă deosebesc de alte cupluri căsătorite. La fel de unice ca o amprentă, ele creează un sentiment prețios de continuitate în viața voastră comună.

Fie că este un ritual anual (cum ar fi împodobirea bradului împreună după ce ați culcat copiii) sau unul zilnic (a alerga împreună dimineața), vă face să vă simțiți în siguranță, iubit și dorit și aparținând și altcuiva. A discuta despre aceste tradiții – cum au apărut și de ce vă țineți de ele – este o modalitate bună de a vă susține unul pe celălalt, de a arăta cât de mult vă pasă unul de celălalt.

Jeanne Dannerup sugerează și marcarea oricăror repere de-a lungul drumului. Chiar și, de exemplu, cum ar fi o săptămână petrecută fără copii. În acest moment, vă puteți gândi împreună la planurile voastre, puteți veni cu câteva idei pentru viitor, fără a uita de visele voastre. Este foarte important să vă recompensați pentru eforturile pe care le-ați depus pentru familia voastră în acești 10 ani.

Găsiți timp pentru voi doi

Dacă sunteți căsătoriți de ceva vreme, atunci probabil că cunoașteți sentimentul de descurajare atunci când încercați să găsiți o cale de mijloc între muncă și viața de familie. Iar dacă aveți copii, lucrurile pot fi și mai dificile. Este important să vă faceți mereu timp pentru voi doi (fără a fi distrași de copii sau de apelurile de la serviciu) pentru a readuce scânteia romantică în relație. Încercați să găsiți astfel de oportunități în fiecare săptămână.

Timpul petrecut împreună și contactul fizic duc adesea la apropierea partenerilor într-o mare măsură. Programați timp pentru amor, dacă este necesar. Experții spun că chiar și 30 de minute în doi pot face minuni.

Lăsați copiii mici cu o bonă sau duceți-i la bunici. Dacă sunt suficient de mari, invitați-i să meargă la film sau la mall. Acest lucru vă va permite să fiți singuri. În plus, opriți telefoanele mobile. Nimic nu strică starea de spirit la fel de mult ca un apel neașteptat pe probleme de muncă.

Contactați un psiholog de familie

Unii oameni sunt de părere că psihologii de familie sunt folositori doar pentru cuplurile care sunt în pragul divorțului. Nu este deloc așa. Consilierea cu un psiholog de familie vă poate ajuta să dezvoltați abilități importante de comunicare, să reaprindeți scânteia și să vă ocupați de problemele conjugale. Nu este nimic rușinos în astfel de sesiuni. Consilierea familiei vă va ajuta în orice etapă a relației.

Al 15-lea an de căsătorie

Până acum, probabil că cariera voastră a prins deja contur. Copiii sunt acum mai puțin dependenți de voi și vă puteți dedica mai mult timp unul altuia decât înainte. Este foarte util să vă amintiți cum erați înainte să vă decideți să fiți împreună, să notați meritele fiecăruia.

Retrăiți speranțele și visele

Dorințele noastre dornice pot spune multe despre noi, cine am devenit și cine ne-am dorit să fim. Cel mai probabil, viața nu a ieșit așa cum ne-am imaginat cândva. Dar asta nu înseamnă deloc că acum este necesar să tăiați visele anterioare.

Potrivit lui Dannerup, în mod ideal într-o relație conjugală, fiecare acționează ca un martor al călătoriei de viață a partenerului său.

„Tu ești coperta cărții, ținând împreună foile care consemnează povestea vieții lui. Primele capitole sunt dedicate familiei lui, unele prietenilor, dar îi poți împărtăși toată povestea dacă ești dispus/ă să asculți. Este atât privilegiul, cât și responsabilitatea ta să-ți ajuți partenerul să experimenteze povestea lui ca întreg. Pentru a face acest lucru, trebuie să-l ajuți să fie el însuși și să nu uite de visele lui.

Cu toții avem vise pe care le punem pe plan secundar dintr-un motiv sau altul, poate din cauza unor circumstanțe nefavorabile, poate din lipsă de timp. Ajutând soțul/ soția să-și reînvie visele uitate, dăm în același timp un suflu nou relației noastre. La ce a aspirat? Ce a fost – muncă, hobby, stil de viață?

Poate că planurile lui erau grandioase – de exemplu, să devină un star rock. Și, desigur, acum abia mai are șanse. Ajutați-l să se regândească, să reformuleze acest vis. Poate ar trebui să ia lecții de chitară? Gândiți-vă, sugerați-i, arătați-i că un vis poate fi realizat la diferite niveluri

Ascultați-vă unul pe altul

Cuplurile care trăiesc împreună de multă vreme încep adesea să perceapă cuvintele celuilalt ca doar zguduind aerul. De exemplu, soția vă spune că ceva ce faceți o enervează, dar s-ar putea să credeți că asta nu este o problemă, din moment ce sunteți împreună de mult timp. Cu toate acestea, lucrurile mărunte tind să se acumuleze, iar dacă partenera începe să simtă că ați încetat să o auziți sau să o percepeți ca persoană, atunci în relație poate apărea o criză de încredere, care slăbește sentimentele.

Dacă partenerul încearcă să vă spună despre o problemă, atunci ar trebui să luați astfel de afirmații în serios. Încercați să rezolvați problema individual sau împreună, dar nu lăsați niciodată situația să-și urmeze cursul. De asemenea, luați în considerare nevoile partenerului vostru. Dacă soțul vă spune ce vrea de la relație, atunci faceți un efort să se întâmple sau găsiți o soluție de compromis.

Petreceți timp unul cu celălalt

După cum am menționat, soții ar trebui să găsească oportunități de a petrece ceva timp împreună și de a-și dedica necondiționat întreaga atenție unul altuia. Pur și simplu nu există excepții în această chestiune la nicio etapa din căsătorie! Bucurați-vă de prezența celuilalt și de faptul că sunteți împreună acum. Puneți deoparte 30-60 de minute pentru aceasta cel puțin o dată pe săptămână.


Articole recomandate:

Alte metode eficiente și simple

Nu mințiți niciodată partenerul vostru.

Chiar și o mică minciună, cum ar fi să spuneți că sunteți mulțumit de toate, când de fapt nu este, poate provoca nemulțumiri sau ceartă. Respectați-vă partenerul. Nu trădați niciodată încrederea lui;

Nu vă fie frică să vorbiți deschis și să arătați partenerului vostru vulnerabilitatea.

Vorbiți despre visele și aspirațiile voastre, despre cele mai mari temeri ale voastre și despre alte secrete. Acesta este singurul mod de a construi relații de încredere, de a întări sentimentul de intimitate și de atracție reciprocă;

Nu țipați niciodată la partenerul vostru.

De multe ori, oamenii nu observă cum ridică vocea. În timpul unei certuri, emoțiile pot deborda dacă subiectul disputei are o anumită importanță pentru voi. Cu toate acestea, țipatul are doar două rezultate: partenerul vostru ridică și el vocea și amândoi începeți să strigați, sau cealaltă persoană se teme de voi. Ambele rezultate pot avea consecințe extrem de negative pentru relația voastră. Cu o voce ridicată, oamenii tind să spună cuvinte pe care ulterior le vor regreta.

Cel mai bine este să nu discutați probleme importante dacă cineva din voi este într-o dispoziție proastă. Faceți o plimbare sau pur și simplu găsiți o scuză pentru a face o pauză de 5-10 minute, apoi reveniți la conversație într-o dispoziție mai relaxată.

Flirtați unul cu celălalt.

Chiar la începutul relației, probabil că ați cochetat constant unul cu celălalt. De ce v-ați oprit? Majoritatea cuplurilor se obișnuiesc unul cu celălalt, ceea ce în sine este bine. Dar există și un dezavantaj al monedei – uitați cum să folosiți farmecul, deoarece nu ați folosit această armă de mult timp. Așadar:

  • Mențineți contactul vizual;
  • Zâmbiți;
  • Folosiți limbajul corpului romantic și imitați limbajul corpului partenerului vostru;
  • Poziționați-vă unul față în față, nu vă încrucișați brațele, aplecați-vă spre partener în timpul unei conversații.

Atingeți-vă unul pe celălalt mai des.

Atingerea este un aspect important al relației. Atingerea îi face pe parteneri să se simtă bineveniți, sporește confortul și îi apropie. Dacă aveți deja o relație foarte apropiată și vă atingeți adesea unul pe celălalt, atunci ar trebui să continuați în același spirit. Dacă ați pierdut acest aspect al relației, atunci încercați să-l returnați.

Contactul fizic nu este doar despre pasiune (deși mulți oameni consideră că amorul este o componentă sănătoasă a căsătoriei). Țineți-vă de mână, îmbrățișați-vă, sărutați-vă și exprimați afecțiunea prin alte atingeri, cum ar fi un masaj la picioare. Nu vă gândiți prea mult, luați doar inițiativa. Partenerul va aprecia un astfel de pas și veți simți din nou o intimitate incredibilă.

Arătați că vă observați soțul/ soția.

Când oamenii se iau unii pe alții de la sine înțeles, ei uită să facă complimente. S-ar putea să credeți că partenerul vostru știe deja despre dragostea voastră și acest lucru va fi, de asemenea, adevărat, dar ce ar putea fi mai drăguț decât cuvintele de afecțiune? Așa că încercați să vă faceți unul pe celălalt să se simtă special cât mai des posibil. Nu este nimic dificil în asta. Complimentați noua ținută a soției, tunsoarea recentă, vorbiți despre progresul după o nouă abordare a antrenamentului etc. Încercați să rostiți cuvinte de laudă în fața altora.

Auto-realizați-vă

Pe lângă satisfacerea nevoilor în comun, este important pentru o persoană ca viața să aibă sens și să includă și realizări personale. Acest lucru poate surprinde pe unii, dar experții sunt de acord că a avea nu numai obiective și realizări comune, ci și personale, întărește de fapt o căsnicie. Dacă aveți ocazia să vă atingeți obiectivele personale, atunci vă va fi mai ușor să acordați atenție partenerului vostru. Ambii parteneri ar trebui să aibă propriile lor obiective și realizări personale. Susțineți-vă unul pe altul și bucurați-vă împreună de noile succese ale fiecăruia dintre voi.

Compromisuri

Nu este nevoie să vă certați pentru fleacuri. Chiar dacă aveți dreptate, argumentul nu merită frustrarea și stresul care pot apărea mai târziu. Fiți pregătit să cedați la o ceartă. Dacă sunteți sigur că aveți dreptate, atunci acest lucru nu înseamnă că încăpățânarea ulterioară vă va permite să ajungeți la ceva, așa că este mai bine să nu agravați situația. Compromisul întărește relațiile. Dacă partenerii sunt dispuși să-și lase temporar deoparte nevoile, inclusiv nevoia de a-și dovedi că au dreptate, ei devin o echipă și cresc împreună ca indivizi.

Nu faceți scene de gelozie.

Vorbiți cu partenerul vostru în privat și exprimați-vă gândurile astfel: „Ascultă, te iubesc și am încredere în tine, dar nu pot să nu fiu geloasă pe tine față de această persoană. Îmi pare rău, nu mă pot abține.” Partenerul trebuie să înțeleagă și să explice situația pentru a vă risipi gelozia.

Fiți amabil/ă cu prietenii soției/soțului

Și încercați să comunicați puțin cu ei. La fiecare întâlnire, nu uitați să-i salutați și să schimbați câteva cuvinte. Cu siguranță, partenerul vostru își apreciază prietenii, așa că acest comportament va ajuta la întărirea relației voastre.