672 vizualizări

Cele mai importante semne că ești într-o relație sănătoasă cu munca ta. Ce factori de stres duc la epuizare. Relația cu colegii de muncă și practicarea somnului.

 

Conform statisticilor, peste 38% de români suferă de epuizarea asociată locului de muncă. La asta pot duce o varietate de factori de stres:

  • așteptări neclare de la muncă;
  • programe de lucru extreme și haotice;
  • lipsă de sprijin social;
  • medii corporative toxice;
  • suprasolicitare regulată;
  • lipsă de control asupra propriei vieți profesionale;
  • relația cu colegii de muncă nefavorabilă.

În același timp, în condițiile de concurență constantă, pentru mulți, un astfel de mod de lucru pare, dacă nu normal, atunci singurul posibil. Nu este o surpriză faptul că, într-o sănătoasă relație om-muncă, s-ar putea să simți sindromul impostorului și să te învinovățești că nu lucrezi suficient de mult.

Așadar, am pus laolaltă câteva semne care demonstrează că relația de muncă poate fi una armonioasă și sănătoasă. Aici sunt cele mai importante, după care te poți conduce.

  1. Petreci la muncă mai puțin de opt ore pe zi

Chiar dacă ziua ta de lucru este strict reglementată – de exemplu, lucrezi într-un birou de la nouă până la șase – cel mai probabil, nu fiecare minut este cheltuit pentru executarea directă a sarcinilor de muncă. Fă-ți un ceai, discută ultimele știri cu colegii, verifică-ți rețelele de socializare, fă o pauză de țigară sau pur și simplu respiră aer proaspăt.

În timpul revoluției industriale, fabricile lucrau non-stop, iar oamenii petreceau 10-16 ore pe zi la locul lor de muncă. Acest lucru a dus la proteste: filozoful și activistul englez Robert Owen a fost unul dintre primii care a susținut orele de lucru mai scurte. Cu toate acestea, ziua de lucru de opt ore a devenit normă abia un secol mai târziu, datorită Ford Motor Company. Henry Ford a motivat decizia sa de a reduce ziua de lucru la opt ore și a crește salariile angajaților la jumătate astfel:

„Pe o piață în creștere, este necesar să le oferim angajaților timp liber, pe care să-l petreacă pentru cumpărarea și utilizarea bunurilor de larg consum, inclusiv a mașinilor mele”.

Poate că a sosit momentul să regândim durata zilei de lucru. Cercetările moderne arată că, cu o zi de 8 ore, lucrătorul mediu este productiv doar 2 ore și 53 de minute.

  1. Ai o pasiune

Un număr tot mai mare de cercetări arată că petrecerea timpului pe un hobby nu numai că ne face mai fericiți și mai relaxați, dar și ne crește productivitatea și concentrarea în timp ce lucrăm. În plus, a fi pasionat de ceva în afara responsabilităților de serviciu ne lărgește orizontul și ne dezvoltă abilități neașteptate, care ar putea să ne fie de folos în timpul zilei de lucru. Când învățăm ceva nou, antrenăm funcții cognitive care sunt utilizate în toate procesele vieții, inclusiv în cele pentru care suntem plătiți. Așadar, nu doar „pierzi timpul” făcând hobby-uri plăcute, ci și lucrezi pentru binele companiei – devii un angajat mai productiv și mai creativ, care știe să completeze corect resursa.

  1. Pentru tine, munca nu este principalul lucru în viață

Motivația noastră poate fi condusă de multe lucruri diferite, iar dorința de a face bani este doar unul dintre ele. Dar activitățile pentru care nu suntem plătiți nu devin mai puțin valoroase. Unele activități sunt necesare pentru a distrage atenția de la locul de muncă și pentru a alimenta resursa energetică, altele – pentru a consolida stima de sine, realizarea de sine creativă sau doar pentru o distracție confortabilă.

Nu uita: nu toate acțiunile noastre ar trebui să aibă un scop global, nu suntem obligați să salvăm lumea la fiecare 15 secunde, și, uneori, doar distracția este suficientă. La urma urmei, nu suntem atât de diferiți de oamenii pe care dorim să îi salvăm sau de șefii care ne plătesc un salariu. De asemenea, avem nevoie de o resursă de inspirație, vrem să fim sănătoși și fericiți.

Satisfacerea nevoilor tale este perfect normală. Inclusiv cele care nu au nicio legătură cu activitățile de lucru. Aceasta poate fi dorința de a avea un copil, de a menține relații strânse cu prietenii sau de a dezvolta alte relații personale. Nu toată lumea vrea să atingă înălțimi în carieră; pentru unii, munca este doar un mod de a fi, dar nu un scop în sine.

  1. Te descurci rapid cu sarcinile de lucru și ai timp liber

Faptul că te descurci rapid cu sarcinile de serviciu indică cel mai probabil că ești un angajat calificat. Gândește-te dacă a fost întotdeauna așa și ce a condus la acest rezultat. Rareori considerăm timpul petrecut pentru educație și dezvoltarea abilităților ca timp petrecut la muncă. Probabil că știi să faci ceva, nu pentru că ai fost „doar norocos”, ci pentru că anterior ai petrecut câțiva ani studiind subiectul. Sau pentru că munca grea s-a transformat în automatism.

  1. Practici somnul de zi

Dormitul la locul de muncă este unul dintre acele tabuuri care nu ar trebui încălcate niciodată. Dacă cineva trage un pui de somn în timp ce alții lucrează, se poate presupune că această persoană este leneșă, iresponsabilă și nu face față îndatoririlor sale. Productivitatea este cel mai ușor de determinat la prima vedere: cineva se rotește ca veverița într-o roată și răspunde instantaneu la fiecare cerere de lucru, în timp ce altcineva arată mai relaxat și își permite să se odihnească în timpul zilei de lucru. S-ar părea că este imediat clar cine lucrează mai mult. Dar dacă te uiți la productivitate pe o perioadă mai lungă de timp, situația nu pare atât de evidentă.

Într-un studiu publicat în Nature Neuroscience, oamenii de știință au testat angajații la capacitatea lor de a absorbi informații de patru ori în timpul zilei de lucru. Productivitatea majorității subiecților s-a deteriorat cu fiecare test. Dar nu și cei care au făcut un somn de treizeci de minute între teste. Dr. Sarah Mednik, coautor al studiului, consideră că dormitul de 20 până la 60 de minute vă poate ajuta să vă amintiți mai bine și să vă concentrați asupra informațiilor. Prin urmare, dacă volumul tău de muncă îți permite să fii distras de un mic pui de somn, nu trebuie să te simți vinovat. Acesta îți îmbunătățește nu numai bunăstarea, ci și productivitatea.

  1. Îți pare că ai un câștig prea mult sau prea puțin

Nicio companie nu-ți va plăti mai mult decât dictează piața. Pot exista trei motive pentru care obții un salariu bun:

  • Ești un angajat cu adevărat calificat, iar angajatorul îți prețuiește abilitățile;
  • Profesia ta este solicitată pe piață sau lucrezi pentru o companie care are resurse suficiente pentru a plăti angajaților salarii mari;
  • Lucrezi într-un domeniu de mult timp, iar dezvoltarea carierei tale este o consecință logică a timpului și a resurselor cheltuite.

Cel de-al doilea motiv este cel mai probabil. În ciuda ideii răspândite de șanse egale și că, pentru a atinge bunăstarea financiară, trebuie să lucrezi suficient de mult, realitatea economică nu are prea mult de-a face cu aspirațiile tale personale și cu capacitatea ta de a lucra. Piața de multe ori nu provine din considerații de etică și echitate și, prin urmare, cantitatea de resurse cheltuite nu se reflectă întotdeauna asupra salariilor tale și rareori vorbește direct despre tine.

La fel se întâmplă și cu salariile mici. Poți primi disproporționat față de efortul depus, nu pentru că ești un specialist necalificat, ci pentru că angajatorul tău pur și simplu nu are bani. Sau are, dar îi economisește pe tine, sporindu-și profiturile. Într-un fel sau altul, evaluându-ți munca, nu ar trebui să pleci de la salariu – formarea acestuia este influențată de multe motive externe care nu prea depind de tine.

  1. Nu lucrezi mai mult decât trebuie

Dacă te simți vinovat că ai părăsit locul de muncă la timp sau că nu ai răspuns la mesajele angajatorului tău în weekend, ai o problemă. Și problema nu e în propria semnificație profesională, ci în cine și de ce te face să te simți vinovat cu o atitudine sănătoasă față de muncă, care nu depășește sfera contractului de muncă.

Poate că șeful tău este obișnuit să exploateze subordonații și îți cere să fii în contact 24/7, dar în același timp nu este pregătit să plătească pentru ziua de lucru care nu se termină niciodată. De asemenea, este posibil să te afli sub presiunea colectivului de muncă, în cadrul căruia este obișnuit să te predai complet muncii. Dacă în mod regulat te simți inconfortabil și trebuie să-ți aperi zilnic limitele personale, deși nu faci nimic care ar indica faptul că ești neprofesionist, atunci este timpul să-ți schimbi locul de muncă.

 

Vezi și pașii pentru succes