1,278 vizualizări

Povestea lui Moș Nicolae pentru copii. Legenda lui Moș din carte, film, Youtube, de la Abracadabra. Poveste populară – În așteptarea lui Moș Nicolae, Povestea Cizmuliței sau Ghetuței.

 

Ziua Sf. Nicolae sau Ziua lui Moș Nicolae este sărbătorită în fiecare an pe 6 decembrie, reprezentând una dintre cele mai importante sărbători românești și începutul sezonului de sărbători de iarnă. Pentru români, Sfântul Nicolae este mesagerul bucuriei și fericirii pe care le va aduce sărbătoarea de Crăciun. Există multe legende și povești despre Moșul dătător de daruri, care exemplifică pentru adulți tipul de persoană care a fost, dar și care se potrivesc ca bază de text pentru grădiniță. De altfel, pentru grupa mare, există proiectul didactic primar – Activitate integrată Legenda lui Moș Nicolae, iar pentru grupa mică –  În așteptarea lui Moș Nicolae – poveste.

Povestea despre bătrânul sărac și cele trei fiice

Adevărata poveste a lui Moș Nicolae spune despre un om sărac cu trei fiice. În acele vremuri, tatăl tinerelor femei trebuia să le ofere viitorilor soți ceva de valoare – o zestre. Cu cât zestrea este mai mare, cu atât este mai mare șansa ca tânăra să-și găsească un soț bun. Fără zestre, era puțin probabil ca femeia să se căsătorească.

Fiicele acestui sărac, fără zestre, erau deci destinate să fie vândute ca sclave. După ce a aflat despre cumplita lipsă de bani a enoriașului său, arhiepiscopul a decis să-l ajute. Doar că el a făcut-o pe ascuns. În mod misterios, în trei nopți diferite, în casa fetelor apărea câte o pungă de aur – oferindu-le zestrele necesare. Tatăl încântat pentru zestrea atât de miraculos primită, a reușit să sărbătorească nunta fiicei sale mai mari, apoi a celei mijlocii. Iar a treia oară, l-a urmărit pe arhiepiscop și i-a mulțumit.

Se spune că sacii de aur, aruncați prin fereastra deschisă, aterizau în ciorapii sau cizmele lăsate să se usuce înaintea focului sau lângă ușă. De aici a pornit o altă poveste – Povestea Cizmuliței lui Moș Nicolae.

De asemenea, deseori legenda lui Moș Nicolae prin poveste este spusă cu bile de aur în loc de pungi de aur. De aceea, cele trei bile de aur, reprezentate ca portocale, sunt unul dintre simbolurile Sf. Nicolae.

Povestea ghetuței lui Moș Nicolae

Pe baza istoriei de mai sus, a început tradiția de a oferi daruri în numele sfântului copiilor din familiile sărace, care s-a răspândit mai târziu la toți copiii, apoi la adulți. Astfel a apărut obiceiul ca cei mici să atârne ciorapii sau să pună cizmele la ușă, așteptând cu nerăbdare cadourile de la Moș Nicolae. Și dacă în ghetuţele copiilor cuminţi, Moş Nicolae lasă dulciuri şi jucării, micuţii neastâmpăraţi vor găsi dimineaţa şi o nuieluşă.

Ideea nuieluşei care pedepseşte are la bază un episod din viaţa marelui ierarh din secolul al IV –lea, la sinodul de la Niceea, când blândul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie.

Aceasta rămâne a fi povestea lui Moș Nicolae pentru copii, fără mari detalii.

Povestea despre salvarea marinarilor

O altă istorie despre Moș Nicolae și povestea lui ne relatează despre cum l-au stabilit pe Sfântul Nicolae drept patronul celor care călătoresc pe apă. Legenda povestește despre faptul că i-a ajutat pe niște marinari care au fost prinși de o furtună urâtă în largul coastei Turciei. Furtuna se dezlănțuia în jurul lor și toți erau îngroziți că nava se va scufunda sub valurile uriașe. Atunci, ei s-au rugat Sfântului Nicolae să-i ajute. Deodată, aceasta a apărut pe punte în fața lor, ordonând mării să fie liniștită. Furtuna s-a oprit și marinarii au reușit să-și conducă nava în siguranță în port.

Povestea despre trei studenți teologi

O altă poveste spune despre trei studenți teologi, care călătoreau pentru a studia la Atena. Dar un cârciumar rău i-a jefuit și ucis, ascunzându-le rămășițele într-o cadă mare de murat. S-a întâmplat că episcopul Nicolae călătorea pe același traseu și s-a oprit chiar în hanul cârciumarului. Noaptea, el a visat crima, s-a ridicat și l-a chemat pe cârciumar. Pe măsură ce Nicolae se ruga cu stăruință lui Dumnezeu, cei trei băieți erau readuși la viață.

Povestea lui Moș Nicolae – poveste populară despre copiii rătăciți

Cea mai familiară și populară poveste, atât povestită, cât și cântată, este a trei copii mici ademeniți în ghearele unui măcelar malefic și salvați de Sfântul Nicolae.

Există și alte povești care relatează despre copiii dispăruți, răpiți, căzuți într-o fântână sau care au suferit un alt dezastru. Aceste relatări ale copiilor luați cu forța de la părinți, urmate de un moment de durere și disperare, apoi întoarcerea miraculoasă a copiilor, au un apel profund și universal care face din Moș Nicolae mult apreciatul protector al celor mici. Nu este de mirare că este iubitul hram al copiilor.

De la Moș Nicolae la Moș Crăciun

santa claus 6741515 960 720

Tradiția de la începutul lunii decembrie a Zilei Sf. Nicolae a avut o influență puternică asupra ideii de Moș Crăciun. Sfântul Episcop din Myra, de-a lungul secolelor, a fost legat de figura bătrânului cu barbă.

Totul a pornit din Olanda, când copiii și familiile pur și simplu au refuzat să renunțe la Sfântul Nicolae ca aducător de cadouri. Astfel, în 1700, imigranții olandezi au adus în America legenda lui Sinter Klaas.

La început, Crăciunul nu se asemăna mult cu sărbătoarea modernă. Ea a fost evitată în Noua Anglie, iar în alte părți, devenise un pic asemănătoare cu Saturnalia păgână care își ocupase odată locul în calendar. Apoi, în primele decenii ale secolului al XIX-lea, toate acestea s-au schimbat datorită unei serii de poeți și scriitori care s-au străduit să facă Crăciunul o sărbătoare de familie – prin reînvierea și refacerea Sfântului Nicolae.

În 1804, John Pintard, membru al Societății istorice din New York, a distribuit xilografii ale Sfântului Nicolae la reuniunea anuală a societății. Fundalul gravurii conținea imagini cunoscute de-a lui Moș Crăciun, inclusiv ciorapi plini cu jucării și fructe atârnate deasupra unui șemineu.

În 1809, Washington Irving a ajutat la popularizarea poveștilor Sinter Klaas când s-a referit la Sfântul Nicolae drept sfântul patron al New York-ului în cartea sa, The History of New York. Această carte a înfățișat un Nicolae fumător de pipă care se ridica deasupra acoperișurilor într-o trăsură zburătoare, oferind cadouri fetelor și băieților buni.

În 1821, poezia ilustrată, anonimă și intitulată „Prietenul copiilor” a mers mult mai departe în conturarea Moșului modern și asocierea lui cu Crăciunul. Aici l-au dezbrăcat de orice caracteristică religioasă și l-au îmbrăcat în Moș Crăciun – în blana aducătorului de cadouri fetelor și băieților buni. De asemenea, poemul remarcă că Moșul purta și o tijă de mesteacăn, care „îndreaptă mâna părintelui să o folosească atunci când calea virtuții o refuză fiii săi”. Trăsura lui Moș Crăciun aici este trasă de un singur ren.

În 1822, Clement Clarke Moore a scris „O vizită de la Sfântul Nicolae”, mai bine cunoscută astăzi sub numele de „Noaptea dinaintea Crăciunului”, pentru cei șase copii ai săi, fără intenția de a se adăuga la noul fenomen al lui Moș Crăciun. Poezia lui Moore, pe care inițial a ezitat să o publice datorită naturii frivole a subiectului său, este în mare parte responsabilă pentru imaginea modernă a lui Moș Crăciun ca un „elf drept și vesel”, cu o figură zugrăvită și capacitatea supranaturală de a urca în horn! Cartea a fost publicată anonim în 1823 și, până în ziua de azi, Moș Crăciun plin și vesel descris acolo călărește o sanie condusă de opt reni familiari, deși unele dintre imaginile lui Moore au fost probabil împrumutate din alte surse.

Totuși, oricât de familiar este poemul, acesta lasă încă mult loc imaginației, iar secolul al XIX-lea l-a văzut pe Moș Crăciun apărând în haine de diferite culori, în dimensiuni de la miniatură la masivă și într-o varietate de modele diferite. Pe măsură ce proeminența sa creștea, Sinter Klaas a fost descris de la un bătrân cu pălărie albastră cu trei colțuri, o vestă roșie și ciorapi galbeni până la un bărbat care purta o pălărie cu boruri largi și „trunchi flămând”.

Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, imaginea lui Moș Crăciun a devenit standardizată ca un adult de dimensiuni mari, îmbrăcat în roșu cu ornamente de blană albă, ieșind din Polul Nord într-o sanie condusă de reni și analizând comportamentul copiilor.

Chipul vesel, dolofan și bătrân al acestui Moș Crăciun a fost pecetluit în mare măsură de Thomas Nast, marele caricaturist politic. În 1881, el s-a bazat pe poemul lui Moore pentru a crea prima asemănare care se potrivește cu imaginea modernă despre Moș Crăciun. Desenul său, care a apărut în Harper’s Weekly, îl descria pe Moș Crăciun ca pe un om rotund, vesel, cu barbă plină, ținând un sac încărcat cu jucării pentru copiii norocoși. Nast este cel care i-a dăruit lui Moș Crăciun costumul său roșu strălucitor, barba albă, atelierul Polului Nord, elfii și soția sa, Crăciuneasa.

Odată stabilit cu fermitate în America de Nord, Moș Crăciun a trecut apoi printr-un fel de migrație inversă către Europa, înlocuind aducătorii de cadouri înfricoșători și adoptând nume locale precum Père Noël (Franța), Father Christmas (Marea Britanie) – un personaj vechi din piesele de povești din Evul Mediu, Christkind (Germania și Austria) – un bebeluș cu părul auriu, cu aripi, care simbolizează nou-născutul Iisus; sau Moș Crăciun al nostru.

Pregătirea copiilor pentru Moș Nicolae

La vârsta de 4 ani, copiii au o mie de „de ce?” Aceasta este perioada în care sunt necesare primele dovezi reale, nu doar povești. Prin urmare, ajutați copilul să își întocmească propria listă de fapte bune și rele – dacă nu pentru tot anul, măcar cel puțin pe cele pe care copilul le poate ține minte. Moș Nicolae va întreba, cu siguranță, despre acest lucru și îl va răsfăța cu turtă dulce din miere. Tijele de mesteacăn, care se află în colțul casei, vor fi o dovadă convingătoare a autenticității istoriei.

Dacă copilul merge la grădiniță, ar trebui să fiți pregătit pentru întrebări despre cine este Moș Nicolae. Dacă ați decis deja să spuneți copilului adevărul, atunci ar trebui explicat faptul că Moșul este un erou fictiv, în care oricine dorește se poate îmbrăca.

La aproximativ 5-6 ani, când copiii pot scrie deja câteva cuvinte simple, cu siguranță vor dori să trimită scrisori către Moș Nicolae. Oferiți-i copilului vostru ajutorul în această problemă și profitați de ocazie pentru a spune povestea despre Cel Sfânt, și anume despre cum era mâhnit de nenorocirile și sărăcia altor oameni și a ajutat un țăran sărac care nu avea bani pentru zestrea fiicelor sale.

Într-o scrisoare către el, puteți face prima analiză a anului trecut din viața copilului și vă puteți aminti victoriile, realizările și eșecurile copilului. Și, de asemenea, cereți un cadou cu adevărat necesar, semnificativ pentru el sau pentru cineva din familia voastră. Nu strică nici să-i mulțumască Sfântului Nicolae – copilul poate face o carte poștală sau un cadou simbolic și îl poate lăsa pe pervaz.

Începând cu 8-9 ani, în viața fiecărui copil, vine o perioadă în care cu siguranță vrea să-l prindă pe Moș Nicolae. Aceasta este o etapă foarte periculoasă pentru voi, părinți, fiți atenți. Copiii vor încerca să stea treaz toată noaptea. Nu le subestimați ingeniozitatea – cu siguranță au urmărit 10 moduri de a-l prinde pe YouTube și ar putea deja să pună capcane în camera lor. Poate este timpul să le povestiți următoarea despre ajutoarele foarte reale ale Sfântului Nicolae? Dar țineți minte, doar adevărul și nicio ficțiune!

10 ani este un moment bun pentru o conversație serioasă. Acesta este un moment cu adevărat solemn în care vă anunțați copilul că și el poate fi un mic Sf. Nicolae. Odată ce copilul și-a dat seama de importanța misiunii secrete a Moșului, puteți găsi inițiative și vă puteți alătura: oferind un cadou unui străin dintr-un azil de bătrâni sau o surpriză creativă utilă pentru un copil dintr-un internat; puteți ajuta o comunitate de oameni care organizează mese de Crăciun în casele pentru bătrâni singuri sau pentru persoanele fără adăpost. Dacă copilul iubește animalele, de ce să nu devină un Nicolae secret pentru patrupezii din adăpostul pentru câini sau pisici. Principalul lucru este că voi să simțiți bucuria de a oferi, apoi îndoielile sale cu privire la existența Moșului Nicolae, în cele din urmă, vor dispărea.

Cărți, filme și video cu povești despre Moș Nicolae

Adam English a scris o carte care spune povestea istorică a Sfântului Nicolae, intitulată „Sfântul care ar fi Moș Crăciun”, publicată de Baylor University Press. În ea, el explorează ceea ce numește „povestea adevărată și convingătoare a Sfântului Nicolae”. Această carte din secolul al XIX-lea descrie tradiția olandeză de a umple pantofii cu bunătăți pentru Sinterklaas. Varianta originală în engleză este disponibilă pentru vânzare aici: Cumpără cartea.

O altă carte despre viața Sfântului, scrisă în română și potrivită pentru copii, o puteți cumpăra de aici: Carturesti.ro.

Încă o poveste frumoasă este descrisă în cartea “The legend of Christmas Stocking” de Rick Osborne și vândută pe Amazon: Cumpără cartea.

Această poveste minunată, plasată la sfârșitul anului 1800, împărtășește istoria emoționantă a unui băiețel pe nume Peter. El vinde ziare pentru a-și ajuta familia în timp ce tatăl său este plecat pe mare. Dar după ce unchiul Jim, lucrătorul de lemn, îi spune povestea Sfântului Nicolae, Peter descoperă semnificația din spatele atârnării și umplerii ciorapilor cu daruri și învață o lecție sinceră de bunătate și generozitate. Cartea este plină cu ilustrații bogate și realiste ale lui Jim Griffin. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani vor descoperi adâncimea iubirii lui Dumnezeu arătată prin alții.

De asemenea, puteți arăta copiilor acest film animat:

Sau puteți viziona desenul animat, dublat în română – “Moș Nicolae și Nuielușa fermecată”, accesând: Film animat pentru copii.

Dar și video de la magicianul Abracadabra despre povestea lui Moș Nicolae: