740 vizualizări

Când vine Moșul Nicolae cel mai darnic dintre sfinți. Data când vine Moș Nicolae pe stil vechi. În ce zi vine la copii în cântece și versuri.

 

Sf. Nicolae rămâne unul dintre puținii sfinți a căror popularitate universală a supraviețuit apariției epocii protestante. Deși Moș Nicolae a inspirat parțial Crăciunul și Moș Crăciun pe care le cunoaștem și le iubim cu toții, acesta derivă, de fapt, dintr-un alt tip de poveste.

Legenda spune că însuși Martin Luther a încercat să combată statutul sfântului, asociind practica umplerii ciorapilor mai degrabă cu Crăciunul decât cu ziua Sfântului Nicolae, întemeind astfel tradiția dăruirii de cadouri pe 24 sau 25 decembrie.

Însă încercările lui Luther nu au reuşit să-şi atingă toate intenţiile, sărbătoare evoluând în multe forme moderne și păstrând obiceiul tradițional de a pune cizmele la ușă în seara dinaintea zilei de Sfântul Nicolae, astfel încât să fie umplute cu mici cadouri și bunătăți în timpul nopții.

Copiii mai mici adoră în special această vizită neașteptată, iar cei mai mari se bucură să învețe puțin despre baza istorică pentru sărbătorile moderne de Crăciun! Așadar, aflați pe ce dată și când vine Moș Nicolae la copii.

În ce zi vine Moș Nicolae

Popular în special printre cei mici, Moș Nicolae vine pe stil nou pe 6 decembrie cu mare fanfară și o mulțime de cadouri. În ajunul Sfântului Nicolae, toți copiii români își curăță cizmele, le pun la ușă (sau fereastră) și merg la culcare, așteptând ca Moșul să le umple cu daruri. Dimineața, cei mai ascultători dintre ei vor descoperi o mulțime de mici surprize, mai ales dulciuri, în timp ce copiii obraznici vor găsi doar o nuielușă simbolică.

Unele țări creștine răsăritene, care încă folosesc calendarul iulian, cum ar fi Biserica Ortodoxă a Rusiei, sărbătoresc Ziua Sfântului Nicolae pe 19 decembrie. Este ziua când vine Moș Nicolae pe stil vechi.

Ce simbolizează ziua lui Moș Nicolae

Ziua Moșului Nicolae este o sărbătoare anuală a vieții Sfântului Nicolae din Myra, care a inspirat figura modernă a lui Moș Crăciun. Sărbătoarea recunoaște hramul din secolul al III-lea și generozitatea pe care a arătat-o sfântul ​​față de cei din jur.

Acesta rămâne patronul marinarilor, călătorilor și copiilor, devotându-și viața slujirii celor mai puțin norocoși și nevoiași. Astfel, sărbătorirea Sf. Nicolae ne oferă timp pentru a reflecta asupra grijii față de ceilalți prin schimbul de cadouri.

 

Articole recomandate:

Cum arată Moș Nicolae

Moș Nicolae a fost subiect de desene și picturi de-a lungul veacurilor. De obicei, el este prezentat purtând o haină de episcop și o mitră pe cap și ținând o cruce, un toiag clerical care seamănă cu un cârlig de cioban. La fel ca Moș Crăciun modern, hainele lui sunt adesea roșii, cu ornamente albe de pluș. Moș Nicolae este uneori înfățișat cu un măgar, care poartă saci plini de cadouri, în timp ce alți artiști îl arată pe un cal alb.

Ce religii celebrează ziua Sf. Nicolae

Dincolo de a aduce căldură în inimile copiilor, Moș Nicolae face o punte de diferență dintre religioși și seculari. Deoarece Nicolae din Myra a fost un sfânt în biserica catolică, ziua Sfântului Nicolae este în primul rând o sărbătoare creștină. Este deosebit de popular și împărtășit de multe confesiuni creștine. Numele său încurajează bisericile romano-catolice, episcopale, luterane, prezbiteriane, reformate, metodiste, greco-ortodoxe și ortodoxe ruse.

Tradiții de Moș Nicolae

Convingerea că Moș Nicolae are o dragoste incredibilă pentru copii provine din ajutorul lui pentru cei aflați în nevoie, iar tradiția de a lăsa copiilor cadouri în secret și în timpul nopții a apărut din dorința să nu fie văzut – Moșul vroia ca cei pe care îi ajută să-i mulțumească lui Dumnezeu.

Așadar, când vine Moșul Nicolae cel mai darnic dintre sfinți, nu trebuie să vă complicați. Iată tradițiile clasice:

  1. În ajun, pe 5 decembrie, spuneți-le copiilor voștri povestea Moșului Nicolae și tradiția sa de a pune cadouri în cizmele copiilor. Există zeci de cărți despre Sf. Nicolae disponibile atât pentru adulți, cât și pentru copii;
  2. Scrieți o scrisoare lui Moș Nicolae;
  3. Pregătiți bunătățile pentru măgarul/ calul alb al Moșului – morcov, iarbă sau fân;
  4. Spuneți-le copiilor să-și lustruiască cu grijă cizmele și să le pună, înainte de culcare, lângă ușa de intrare sau la fereastră. În unele culturi, se curăță și casa bine;
  5. În timp ce copiii voștri dorm, umpleți-le încălțămintea – nu cu monede adevărate – ci cu ciocolată delicioasă, nuci, bomboane, prăjituri, mici cadouri, monede de ciocolată foliate cu aur și portocale, simbolizând pungile de aur pe care Sfântul Nicolae le-a dat celor trei surori sărace pentru zestrele lor de căsătorie. Nu uitați “să mâncați” bunătățile lăsate pentru măgar/ cal;
  6. Când copiii se vor trezi a doua zi, vor fi încântați să vadă toate bunătățile delicioase lăsate pentru ei de bătrânul Nicolae.

Un lucru grozav ar fi să creeați propriile tradiții unice de familie. Încercați să marcați data de 6 decembrie cu decorațiuni de sărbători și alegeți niște delicii gourmet, cum ar fi brânzeturi și ciocolată caldă pentru ca toată lumea să le poată savura! Alte sugestii ar fi:

  • Îmbrăcați-vă ca Moș Nicolae și strângeți bani pentru cei săraci;
  • Strângeți hainele nefolosite, jucăriile sau unele articole de uz casnic, donându-le apoi unei organizații care redistribuie aceste lucruri celor care au nevoie;
  • Ajutați pe cineva care are nevoie;
  • Decorați-vă propriul ciorap sau cizma specială de Moș Nicolae. Acest lucru ar fi un decor grozav în jurul sărbătorii. Cumpărați o pereche de cizme ieftine sau o pereche veche și transformați-le într-un decor unic pentru a sta în fața șemineului vostru de Ziua Sfântului Nicolae;
  • Alegeți o familie sau o persoană nevoiașă și oferiți-i o farfurie anonimă cu biscuiți, lăsând-o lângă ușă;
  • Organizați o vânătoare de comori. Pe 6 decembrie, copiii vor urmări indiciile pentru a-și găsi darurile de la Moș Nicolae;
  • Luați un mic dejun special în dimineața zilei de Moș Nicolae. Amenajați masa cu lumânări și serviți o varietate de produse de patiserie speciale;
  • Pe tot parcursul zilei, faceți acte anonime de ajutor pentru o persoană anume – faceți patul, lăsați o bancnotă pe parbriz, plătiți prânzul cuiva sau trimiteți un buchet de flori. Pentru copii – lăsați-i să curețe camera fratelui/ surorii sau să lase un bilet încurajator unui coleg de clasă.

Sărbătorirea în alte țări

În fiecare 6 decembrie, credincioșii sărbătoresc Ziua Moșului Nicolae în orașele din întreaga lume, în special în cele din Europa.  În funcție de țară, cadourile pot fi oferite fie în seara de Ajunul Moșului Nicolae, 5 decembrie, fie pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.

Totuși, în Olanda și Belgia, Moș Nicolae, care este numit „Sinterklass”, vizitează copiii la mijlocul lui noiembrie. El vine din Spania pe o corabie și le dă copiilor cadouri, în timp ce călărește pe calul său alb, însoțit de colegul său, Black Peter.

În Germania, Austria și Elveția, cadourile sunt aduse doar de Crăciun, de către Christkind. Aici, Moș Nicolae este o figură mai sinistră. Numit Krampus, seamănă mai degrabă cu diavolul și poate să viziteze copiii obraznici de Sfântul Nicolae pentru a-i pedepsi.

Mai jos descoperiți cântece și versuri despre Moș Nicolae. De exemplu, acest cântec când vine Moșul Nicolae: