863 vizualizări

Ulei de cocos: pentru păr, ten, corp, epilat, dinți, gătit. Întrebuințări ale uleiului de cocos în sarcină și alimentație bebeluși. Beneficii, preț, valori nutriționale și unde se găsește.

Uleiul de cocos este un adevărat miracol, fiind apreciat încă în Egiptul Antic de către regina Cleopatra. Cu toate acestea, produsul a devenit popular abia câteva sute de ani în urmă. Acest lucru se aplică nu numai utilizării de ulei de cocos pentru uz intern (în industria alimentară și medicinală), dar și ca unul dintre ingredientele constitutive din cosmetologie, fructul fiind larg folosit sub formă de ulei de cocos pentru uz extern.

În acest articol am desfășurat subiectul pentru ce este uleiul de cocos, de ce unii experți îl idolatrizează pentru beneficiile pe care le aduce corpului, iar alții îl văd ca pe o „otravă” care crește riscul bolilor cardiovasculare, provoacă formarea „colesterolului rău” și a reacțiilor alergice. Veți descoperi care este cel mai bun ulei de cocos, cum se folosește uleiul de cocos pt păr, ten și corp, câteva rețete cu ulei de cocos pentru gătit, sfaturi prețioase și unde găsim ulei de cocos ieftin.

Originea uleiului de cocos

Potrivit informațiilor despre ulei de cocos de pe Wikipedia, cea mai mare parte a producției mondiale de ulei de cocos organic se află în India, Filipine și Indonezia. Pe lângă aceste țări, printre primii 10 producători de ulei de cocos se numără Vietnam, Mexic, Sri Lanka, Malaezia, Papua Noua Guinee, Thailanda și Coasta de Fildeș.

Compoziție și proprietăți

Încă din antichitate se știe despre ulei de cocos organic că are beneficii nemaipomenite. A fost folosit în mod tradițional la fabricarea săpunului, la fabricarea produselor cosmetice, la prepararea umpluturilor pentru napolitane și la producția de margarină, iar până la începutul secolului al XXI-lea a fost utilizat pe scară largă la gătit. Mai nou, acest tip de materie primă a început să fie utilizat în producția de biocombustibil (biodiesel).

Dacă e să vorbim despre ulei de cocos și valori nutriționale, la 100 grame acest produs are 862 kcal. Este important de menționat și faptul că 100 grame de ulei de cocos are:

  • grăsimi saturate – 87 grame;
  • polinesaturate -1,8 grame;
  • mononesaturate – 6 grame.

Astfel, nivelurile ridicate de acizi grași saturați cresc lipoproteinele cu densitate ridicată și joasă și, atunci când este combinat cu un conținut ridicat de calorii, contribuie la creșterea în greutate.

Un ulei de cocos pur conține:

  • Acid lauric – 39-54%. Lauricul este un antiseptic organic. Are un efect benefic asupra pielii, oferind un efect antibacterian. Capabil să distrugă bacteriile patogene, să elimine roșeața, iritarea. Activează refacerea funcțiilor pielii, favorizează vindecarea rănilor. Adesea este folosit pentru eliminarea acneei sau a furunculelor.
  • Acid miristic – 15-23%. Acidul miristic promovează o penetrare mai profundă a nutrienților în structura dermei, îmbunătățește imunitatea la nivel local.
  • Acid palmitic – ~10%. Stimulează procesul de reînnoire celulară, albește epiderma, îi mărește elasticitatea.
  • Acid oleic – ~9%. Ajută la menținerea umezelii și la întărirea funcțiilor de barieră ale pielii. Neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi.
  • Acid caprilic – ~6%. Promovează refacerea echilibrului apă-alcalin, îmbunătățește asimilarea oxigenului necesar. Stimulează procesele de regenerare, reglează activitatea glandei sebacee.
  • Acid stearic – ~5%. Are funcții de protecție excelente. Protejează pielea de influențele externe negative.
  • Acid linoleic – ~3%. Îmbunătățește regenerarea, reduce riscul de alergii.
  • Vitaminele A, B, C, E. Participă la demararea procesului de întinerire a dermei, promovează producția activă de colagen și protejează pielea.
  • Fosfor, calciu, fier. Întineresc, vindecă, combat inflamațiile, netezesc ridurile.
  • Tocoferolul și retinolul. Primul este un puternic antioxidant, iar al doilea are un efect regenerant vizibil.

Când este încălzit la 27 °C, obținem ulei de cocos lichid, transparent.

Pentru ulei de cocos nerafinat, punctul de ardere este de 175 °C, care este mai mic decât majoritatea uleiurilor utilizate în alimentație (de exemplu, 232 °C pentru cel din porumb și floarea-soarelui), ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru prăjirea la temperaturi ridicate.

Tipuri de ulei de cocos

Uleiul de cocos este un ulei vegetal obținut din copra – pulpa de nucă de cocos proaspăt uscată. Acesta se clasifică în:

După tipul de presare:

– Ulei de cocos presat la cald: este un proces destul de laborios. Mai întâi, fructul original este presat și apoi turnat cu apă clocotită. Rezultatul este laptele de cocos, din care se extrage ulei. Apoi este supus filtrării, purificării de impurități și ambalării.

Această metodă de fabricație este bună prin faptul că, ca rezultat, uleiul poate fi extras în cantitate maximă. Dezavantajele se reduc la pierderea unor substanțe nutritive.

Ulei de cocos presat la rece: metoda dată este mai blândă, pentru că în timpul fabricației, materiile prime nu sunt încălzite la peste 40 de grade, ceea ce asigură păstrarea în totalitate a acizilor valoroși și a altor substanțe. Cu toate acestea, prin această metodă, nu se poate obține mai mult de 10% din uleiul total. Din 1000 de nuci de cocos, fiecare cântărind aproape 1,5 kg, iese aproximativ 170 kg de pulpă, din care puteți extrage doar 70 de litri de ulei de cocos virgin presat la rece. Prin urmare, uleiurile obținute prin presare la rece sunt mai scumpe, dar și mai utile. Un astfel de ulei se poate distinge prin inscripția de pe etichetă: Virgin presat la rece sau ulei de cocos ExtraVirgin, presat la rece.

IMPORTANT! Inscripția „ExtraVirgin” înseamnă doar că produsul este obținut prin presare, una dintre opțiunile pentru care poate fi încălzirea. Inscripția care confirmă faptul că uleiul de cocos a fost presat la rece este „Cold-Pressed”.

După tipul de rafinare:

Ulei de cocos rafinat: este un ulei de cocos fără miros, obținut ca urmare a extracției chimice, ce își pierde unele dintre proprietățile sale benefice și, de asemenea, gustul dulce specific. Acest lucru permite utilizarea pe scară largă a uleiului de cocos rafinat în industria alimentară (în special, prăjire), dar nu este practic potrivit pentru scopuri cosmetice.

Cel mai adesea, se obține prin presare la cald. Uleiul este încălzit, se adaugă apă, diferiți acizi și hidroxid de sodiu, care separă toate fosfolipidele, metalele, mineralele, sărurile și grăsimile libere care conțin miros de nucă de cocos și îi conferă o culoare alb-gălbuie. Mai este numit și ulei de cocos dezodorizat.

Ulei de cocos nerafinat (sau virgin): cel mai potrivit pentru îngrijirea pielii. Este fabricat din partea comestibilă a pulpei fără adăugarea de conservanți chimici și alte substanțe nocive. Acest produs este potrivit pentru prăjire, dar și e bun de adăugat un astfel de ulei de cocos în cafea, smoothie-uri etc.

După scopul utilizării:

Ulei de cocos cosmetic: cel mai adesea, fie nu este foarte bine curățat, fie are anumiți aditivi care împiedică îngroșarea acestuia la rece. Un astfel de ulei nu este potrivit pentru alimente!

Ulei de cocos alimentar: poate fi folosit pentru alimente și în scopuri cosmetice, plus că acum există multe opțiuni de ulei de cocos organic virgin, ceea ce oferă o garanție a beneficiilor și siguranței. Acesta poate fi rafinat și nerafinat.

După procesul de hidrogenare:

Hidrogenarea este un proces în care uleiul rafinat este supus unei presiuni ridicate. Un ulei de cocos hidrogenat are o durată de valabilitate mult mai lungă, dar conține grăsimi trans care sunt nesănătoase și, prin urmare, nedorite pentru uz alimentar.

Uleiul de cocos este hidrogenat pentru a-și crește punctul de topire. Deoarece se topește la 24 °C, punctul de topire este hidrogenat la 36 °C. În timpul hidrogenării, grăsimile nesaturate se combină cu hidrogenul într-un proces catalitic pentru a le face mai saturate. Astfel, unele grăsimi nesaturate (grăsimi bune) sunt transformate în grăsimi trans (grăsimi rele).

Dar, în mod firesc, această metodă de conservare este inacceptabilă atunci când o persoană cumpără ulei de cocos raw organic virgin din țara producătoare. În magazine, cel mai des veți găsi ulei de cocos nehidrogenat.

După tipul de cultivare:

Ulei de cocos virgin bio: este un produs 100% organic, căruia i s-a atribuit sigla agriculturii ecologice, sub formă de frunzuliță verde. Acesta poate fi atât ulei de cocos ecologic dezodorizat, cât și nerafinat.

Ce este ulei de cocos fracționat?

Este un ulei vegetal delicat, neutru, cu o textură ușoară, compus din trigliceride naturale. Constituie baza ideală pentru diluarea uleiurilor esențiale pure. Poate fi folosit și ca produs de sine stătător pentru orice tip de îngrijire a pielii, inclusiv pentru pielea bebelușilor.

Orice ulei de cocos fracționat are beneficii identice:

  • conduce bine vitaminele solubile în grăsimi și substanțele active în straturile profunde ale pielii;
  • este ideal pentru față, corp și păr. Uleiul hidratează și hrănește plăcut, făcând pielea moale, netedă și elastică. Se absoarbe ușor și nu înfundă porii, este potrivit pentru toate tipurile de piele, toate vârstele. Protejează împotriva înghețului și expunerii agresive la lumina soarelui. Hrănește și restabilește structura părului deteriorat, activează creșterea, elimină fragilitatea, îl face să lucească mătăsos și sănătos;
  • nu lasă pete pe haine.

Diferențe între uleiul de cocos fracționat și uleiul obișnuit:

  • nu se solidifică la temperaturi sub 25 °C;
  • nu este lipicios și lasă o senzație plăcută pe piele după aplicare;
  • se absoarbe rapid fără a lăsa un luciu gras;
  • are o stabilitate ridicată la oxidare;
  • nu este un ulei comedogen spre deosebire de uleiul de cocos obișnuit.

Ulei de cocos pentru păr

În acest paragraf veți afla despre ulei de cocos și la ce e bun atunci când vine vorba de podoaba capilară.

În primul rând, este unul dintre puținele uleiuri care conține atât acizi grași saturați, cât și nesaturați. Adică, uleiul de cocos nu numai că hrănește activ, ci și hidratează. Aceasta înseamnă că este potrivit pentru toate tipurile de păr. Mai mult, fiecare dintre acizi este responsabil pentru funcții suplimentare:

  • Acizi aurici și caprici. Ajută la combaterea bacteriilor și a germenilor;
  • Acidul miristic. Combate nu numai microbii, ci are și un efect antifungic. În plus, ajută uleiul să pătrundă mai adânc în structura părului;
  • Acid palmitic. Este responsabil de hidratare prin păstrarea umezelii în păr;
  • Acid oleic. Responsabil pentru funcționarea normală a procesului metabolic în organism, previne ruperea părului;
  • Acidul lipoic. Cel mai puternic dintre toți antioxidanții enumerați mai sus. În plus, poate încetini procesul de îmbătrânire;
  • Acid caprilic. Normalizează PH-ul scalpului, prevenind astfel apariția unor boli precum mătreața sau seboreea.

Cocosul este și o sursă de vitamine benefice. Acesta conține vitaminele A, E, C, care sunt și antioxidanți puternici și protejează părul de efectele negative ale mediului.

Să descoperim care sunt modalitățile unui ulei de cocos în utilizare păr:

  1. Uleiul de cocos înainte de șamponare

Pe lângă funcțiile evidente precum hidratarea și hrănirea, uleiul de cocos ajută la refacerea și întărirea firelor, la protecția împotriva bolilor scalpului și redarea strălucirii sănătoase a părului.

Puteți încerca să utilizați ulei de cocos înainte de a vă spăla părul. Chiar dacă firele voastre sunt subțiri sau foarte uscate, acesta este un mod excelent de a le hrăni fără riscul de a le îngreuna. Pur și simplu aplicați uleiul pe părul umed și lăsați-l să acționeze timp de cinci până la zece minute. Apoi, spălați-l și bucurați-vă de buclele moi!

  1. Uleiul de cocos în îngrijirea zilnică

Un ulei de cocos are beneficii pentru păr nu doar aplicat înainte, ci și după spălarea podoabei capilare. Mai ales dacă îl folosiți pentru a descâlci nodurile din firele voastre. Luați puțin ulei în palme, încălziți-l și aplicați-l pe păr de la mijloc până la capete. Acest truc simplu vă va ajuta să vă protejați părul în timp ce periați nodurile. Uleiul “învelește” părul, făcându-l mai ușor de pieptănat.

  1. Măști cu ulei de cocos pentru păr

Pe lângă îngrijirea de bază, folosiți ulei de cocos în masca de păr. În primul rând, puteți aplica uleiul de cocos pe păr în starea sa firească, apoi vă puteți acoperi capul într-un prosop călduț. Această mască poate fi lăsată pe șuvițe timp de jumătate de oră și apoi spălată. Vă asigurăm că masca funcționează excelent!

În al doilea rând, puteți cumpăra o mască gata făcută cu adaos de ulei de cocos sau ulei de cocos spray.

În cele din urmă, puteți folosi ulei de cocos ca tratament pentru păr conform rețetelor noastre, prezentate mai jos. Înainte de a aplica masca, asigurați-vă că nu aveți alergii sau alte reacții la ingredientele sale. Pentru a verifica lucrul dat, amestecul trebuie mai întâi încercat pe o zonă mică a pielii. Dacă observați roșeață sau orice altă iritație, mai bine ar fi să nu folosiți produsul.

Deci, ce măști puteți face, folosind ulei de cocos pt păr?

Mască de cocos și aloe vera

Este o mască hidratantă și veți avea nevoie de o lingură de ulei de cocos și un pic de suc de aloe vera. De asemenea, puteți adăuga cinci picături de ulei esențial de rozmarin pentru a favoriza creșterea părului. Ingredientele trebuie amestecate și aplicate uniform pe păr, acordând o atenție deosebită rădăcinilor și vârfurilor. După 15 minute, masca poate fi spălată cu un șampon ușor sau apă caldă. Acest amestec este un dar dumnezeiesc pentru firele voastre!

Mască de cocos și banane

În cazul acestei măști, veți avea nevoie de două linguri de ulei de cocos și ulei de măsline (o linguriță), la care se adaugă o jumătate de banană coaptă. Banana va trebui zdrobită până la consistența piureului și apoi amestecată cu uleiurile menționate. Produsul trebuie aplicat pe toată lungimea părului, acordând o atenție deosebită vârfurilor. Apoi, vă puteți înfășura părul într-un prosop călduț. După 20 de minute, masca trebuie spălată cu șampon.

Mască de cocos cu avocado

Încă o mască super hrănitoare este cea de cocos și avocado. Veți avea nevoie de un avocado copt și o lingură de ulei de cocos. Avocado trebuie să fie în stare de piure, care apoi se amestecă cu uleiul. Produsul se infuzează timp de 15 minute, apoi este aplicat pe păr. După jumătate de oră, se spală cu șampon.

Mască cu ulei de cocos și ulei de ricin

Veți avea nevoie de 1 linguriță cu ulei de ricin, 1 lingură cu ulei de cocos și un bol de ceramică sau plastic. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați uleiurile până la omogenizare, după care masca este gata de folosire.

  1. Ulei de cocos pentru păr neted

Un bun ulei de cocos are întrebuințări și pentru păr neascultător. Dacă sunteți proprietara părului poros, atunci există o soluție rapidă la problema firelor pufoase indisciplinate. Pentru o coafură mai fină, luați puțin ulei în palmă și treceți ușor cu ea peste firele de păr din partea de sus. În cazul în care doriți să vă lăsați părul liber, repetați pașii, apoi spălați-vă părul pentru un aspect îngrijit.

Dacă părul vostru arată lipsit de viață din cauza expunerii chimice frecvente, uleiul de cocos își va face și aici trucul. Nu contează în ce formă îl veți folosi. Cu o îngrijire regulată, părul vostru va arăta mai sănătos și mai strălucitor.

  1. Ulei de cocos pentru coafat

Pe lângă utilitățile menționate mai sus, uleiul de cocos poate fi folosit și ca agent de styling. De exemplu, pentru a obține o coafură la modă, cu un aspect umed.

Așadar, aplicați uleiul de cocos pe părul uscat. Acest lucru vă va oferi o strălucire suplimentară și un control total asupra părului neregulat. Apoi, pieptănați-vă părul. Podoaba voastră capilară va arăta netedă și strălucitoare. Această coafură poate fi combinată cu cel mai îndrăzneț machiaj!

De asemenea, puteți coafa părul creț. Șuvițele ondulate sunt adesea uscate, ceea ce face ca buclele să-și piardă forma. Folosiți uleiul de cocos pentru a le aranja în formă netedă și definită. Țineți minte că buclele bine îngrijite necesită umiditate constantă! Nu uitați să vă bucurați părul cu diverse tratamente care implică acest ulei pentru a înmuia și restabili părul, deoarece astfel, buclele sănătoase arată mult mai pline.

Sfatul editorului: Dacă părul vostru se îngrașă rapid, mai bine să înlocuiți uleiul pur cu un spray special, ce conține ulei de cocos lichid.

  1. Ulei de cocos în vopseaua de păr

Combinarea uleiului de cocos și a coloranților va ajuta la reducerea stresului cauzat părului în timpul vopsirii. Uleiul este capabil să pătrundă în structura părului, în timp ce vopseaua deschide cuticula. Ajuns sub cuticulă, uleiul umple zonele poroase de-a lungul întregii lungimi a firului de păr, făcând părul mai puțin fragil și mai moale.

De asemenea, adăugarea de ulei la vopsea ajută la creșterea părului mai lung, dar și va ajuta moleculele colorate să-și dezvăluie pe deplin culoarea, oferind părului o nuanță mega strălucitoare și bogată.

Este logic să adăugați ulei fie în colorantul permanent, fie la compusul de iluminare. Vă recomandăm să faceți acest lucru în următoarele proporții:

0,5 linguri de ulei la 100 ml de amestec de colorare gata preparat.

Ulei de cocos pentru ten

Pielea strălucitoare necesită îngrijire adecvată, alimentație sănătoasă, spălare de două ori pe zi și ștergerea machiajului înainte de culcare. Deoarece majoritatea produselor de curățare a feței sunt pline de substanțe chimice și sunt dăunătoare pentru sănătate în general, aveți nevoie de o alternativă – ulei de cocos cu beneficii pentru ten. În acest paragraf veți afla totul despre ulei de cocos și la ce se folosește pentru ten.

Așadar, uleiul de cocos poate fi folosit ca o cremă de ras, balsam de buze, demachiant, exfoliant. Ajută bine uleiul de cocos și în acnee, deoarece este compus aproape în întregime din acizi grași cu lanț mediu, ce au potențial antimicrobian împotriva P. acnes (propionobacterii care provoacă acnee).

Mai mult, puteți aplica ulei de cocos pe gene, de 1-2 ori pe săptămână, pentru a le face mai puternice și mai sănătoase.

Se mai folosește ulei de cocos în hidratare, reducând pielea uscată și formarea petelor de vârstă, dar și servind la prevenirea apariției ridurilor prin creșterea elasticității pielii (în special puteți aplica ulei de cocos în jurul ochilor) și protejând pielea de efectele negative ale factorilor de mediu. Totuși, uleiul de cocos pt ten gras nu este recomandat, deoarece înfundă porii.

Pentru a beneficia totalmente de ulei de cocos pentru față, nu uitați să vă răsfățați cu măști din ulei de cocos pentru riduri mimice și hrănire profundă. În special, folosiți ulei de cocos pentru zona ochilor – o zonă foarte sensibilă, care necesită o abordare mai atentă.

Mască de față cu ulei de cocos și miere

Se amestecă 1 lingură miere + 1 lingură ulei de cocos topit. Lăsați-le să fiarbă timp de 15-20 de minute. Aplicați masca pe pielea curată și uscată. Așteptați 10 minute și eliminați-o cu un prosop cald și umed. Nu o faceți mai des de 2-3 ori pe săptămână.

Mască de față cu ulei de cocos și bicarbonat

1/2 cană ulei de cocos lichid se amestecă cu 1/2 cană bicarbonat de sodiu, până devine o pastă. Aplicați masca pe față prin mișcări circulare. Spălați-o cu apă caldă.

Repetați procedura de 3 ori pe săptămână și veți fi uimite de ceea ce se întâmplă în decurs de o lună! Este o mască exfoliantă și, după ce v-ați spălat pe față cu ulei de cocos și bicarbonat de sodiu, pielea este bine curățată de celulele moarte, de sebum și de impurități care pot duce la pori înfundați. De asemenea, masca de ulei de cocos cu bicarbonat neutralizează dezechilibrele de pH, care sunt una dintre principalele cauze de acnee, piele uscată și puncte negre.

Ulei de cocos pentru corp

Nu este secret că uleiul de cocos hidratează pielea în profunzime și are o mulțime de avantaje. Aici veți afla despre ulei de cocos ce beneficii are pentru piele și corp în diferite situații:

Hidratarea cuticulelor și pielii mâinilor

Uleiul de cocos ajută la întărirea și restabilirea plăcii unghiei, vindecă micile fisuri și stimulează creșterea unghiilor. În plus, puteți folosi ulei de cocos la hidratarea pielii mâinilor. Pentru asta, este necesar să faceți o mască: mâinile și unghiile sunt lubrifiate abundent cu ulei cocos, iar apoi sunt îmbrăcate în mănuși pentru 10-15 minute.

Ulei de cocos la solar sau bronzat

Pelicula care se formează pe piele datorită acestui produs protejează împotriva efectelor negative ale soarelui, astfel încât uleiul poate fi folosit ca protecție solară. Mai mult, uleiul ajută la obținerea unui bronz uniform și frumos, pentru că promovează producția de melatonină. Spre deosebire de spray-urile de protecție solară, acesta nu conține substanțe chimice.

Ulei de cocos după epilat

De asemenea, uleiul este utilizat pentru îngrijirea pielii inflamate, inclusiv după epilare, deoarece are proprietăți antimicrobiene și calmante.

Exfolierea pielii

Puteți folosi produsul și ca scrub pentru corp dacă combinați ulei de cocos și zahăr brun. Se aplică atât pe întreaga piele, cât și pe zonele deosebit de grosiere, de exemplu, pe coate sau tălpile picioarelor.

Masaj cu ulei de cocos

Uleiul natural nu conține aditivi chimici, în timp ce are calități excelente de regenerare și hidratare – acest lucru este important în lupta împotriva celulitei, care apare în principal pe coapse și fese. Așadar, folosiți ulei de cocos pentru piele problematică, aplicându-l și masând intens zonele afectate de celulită. Rețineți: cu cât masajul este mai activ, cu atât efectul acestuia va fi mai pronunțat.  Ulei de cocos pentru masaj este recomandat de 2-3 ori pe săptămână după un duș fierbinte.

Puteți aplica și o mască anticelulitică: uleiul se amestecă cu sucul unei lămâi, cu miere și un vârf de sare de mare. Aplicați amestecul pe zonele corpului ce suferă de „coaja de portocală”, țineți-l timp de jumătate de oră și clătiți-l cu apă caldă.

Ulei de cocos pentru tatuaj

Dacă nu vreți să utilizați un unguent din comerț pentru vindecarea tatuajelor și preferați o îngrijire naturală, uleiul de cocos este alegerea ideală. El hidratează puternic pielea, iar proteinele din compoziția sa ajută la o vindecare mai rapidă a pielii după trauma prin care a trecut. În plus, este hipoalergenic.

SFAT: Pentru a hidrata pielea uscată, cel mai bine este să o aplicați după baie sau duș. Puneți o lingură de ulei pe pielea umedă și faceți mișcări de masaj, apoi frecați pielea cu un prosop. De asemenea, puteți face baie cu ulei de cocos.

Ulei de cocos în alimentație

Uleiul de cocos are largă utilizare în bucătărie: este potrivit pentru prepararea unei mari varietăți de feluri de mâncare fierbinți – carne, legume, pește, se adaugă la supe și garnituri (de exemplu, în piure de cartofi, în loc de unt), precum și în sosuri. Dacă aluatul se face folosind ulei de nucă de cocos, produsele coapte vor rămâne proaspete mult timp și nu își vor pierde splendoarea. Cu toate acestea, cel mai mare beneficiu adus de ulei de cocos în mâncare este utilizarea lui în salate de fructe și legume (a câte 1-2 lingurițe).

Dacă vă place să adăugați ulei de cocos la gătit, luați în considerare aceste rețete:

  1. Pastă din ulei de cocos și semințe chia. E foarte simplă! Amestecați 1 lingură de ulei de cocos cu o jumătate de lingură de semințe de chia și întindeți pasta pe pâine.
  2. Fondue din ciocolată cu ulei de cocos. Combinați și topiți 1 lingură de ulei de cocos și 2 căni de ciocolată neagră. Scufundați în acest fondue orice fructe proaspete preferați.
  3. Maioneză de casă cu ulei de cocos. Într-un blender, combinați patru gălbenușuri de ou, 1 lingură de oțet de mere și jumătate de linguriță de muștar uscat. Se toarnă încet 1 cană de ulei de cocos topit și o jumătate de cană de ulei de măsline, amestecând constant. Se servește odată ce amestecul este omogenizat.

O proprietate unică pe care o are un ulei de cocos de gătit e că nu se teme de tratamentul termic. Poate fi folosit în condiții de siguranță pentru prăjire fără teama de formare a agenților cancerigeni. Nu se râncește și, prin urmare, poate fi prăjit de 5-7 ori. Mai mult, uleiul de cocos este un produs complet natural care nu conține aditivi sau conservanți.

Țineți minte că nu orice ulei de nucă de cocos se folosește în alimentație, ci doar ulei de cocos bio: rafinat pentru prăjit și nerafinat pentru adaosuri.

Ulei de cocos în slăbit

Pe lângă efectul pozitiv incontestabil asupra sistemului imunitar, hormonal și reproductiv, uleiul de cocos notează și capacitatea sa de a aduce silueta și greutatea în forma ideală.

Trebuie să recunoaștem că acesta este un produs de slăbit extrem de eficient datorită particularităților acizilor grași din compoziția sa. Folosind ulei de cocos la tratament pt tiroidă, acesta contribuie la funcționarea sănătoasă a întregului sistem endocrin, fapt ce stă la baza unui metabolism adecvat și, în consecință, a unei figuri subțiri frumoase. În plus, uleiul reduce stresul asupra pancreasului și favorizează „arderea” crescută a caloriilor consumate, ceea ce ajută persoanele supraponderale să slăbească mai repede.

Cum să slăbești cu ulei de cocos

Cura cu ulei de cocos consumat zilnic reprezintă să consumi o lingură de ulei de cocos dimineața, pe stomacul gol. O altă opțiune excelentă este de a amesteca produsul într-un smoothie înainte de antrenament.

Ulei de cocos în dieta ketogenică

În dieta ketogenică se folosește doar ulei MCT, care conține ulei de cocos şi ulei din sâmburi de palmier. Denumirea de MCT vine de la “medium-chain triglyceride” (trigliceride cu lanţ mediu). O proprietate unică a trigliceridelor cu lanţ mediu este aceea că sunt absorbite intact şi ajung direct la ficat în scopul producerii energiei. Este un aliment care se foloseşte ȋn scop medical sub monitorizare strictă.

Ulei de cocos în medicină

Uleiul de cocos este util pentru îmbunătățirea digestiei, oferind condiții favorabile absorbției vitaminelor, aminoacizilor și mineralelor (în special a calciului și a magneziului). Utilizarea sa îmbunătățește activitatea mentală, reduce riscul de ateroscleroză, cancer, întărește sistemul imunitar, previne adaptarea virușilor la antibiotice. Poate fi luat și pentru ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer.

De asemenea, îmbunătățește funcționarea glandei tiroide, ajută la curățarea intestinelor și reduce riscul de a dezvolta boli ale sistemului cardiovascular. Organizația Mondială a Sănătății include uleiul de cocos în lista alimentelor recomandate pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Ulei de cocos pentru dinți

Pasta de dinți este capabilă să distrugă doar 10% din viruși și bacterii din gură. Pentru cele mai bune rezultate, utilizați ulei de cocos. Este cel mai eficient împotriva Streptococcus mutans, bacterii care contribuie semnificativ la cariile dentare. O lingură de ulei este suficientă pentru a vă spăla dinții și a vă clăti gura timp de 5-10 minute. Aceste proprietăți se datorează conținutului ridicat de acid lauric, care ajută la distrugerea bacteriilor din cavitatea bucală și la eliminarea mirosului neplăcut.

Mai mult, utilizarea zilnică de ulei de cocos ajută la albire dinți și la scăderea plăcii. Este, de asemenea, eficient pentru prevenirea bolilor parodontale, în special e bine să folosiți ulei de cocos pe gingii, contra gingivitei, deoarece combate inflamația.

Ulei de cocos contra bacteriilor și virușilor

Având proprietăți antivirale, antimicrobiene și antibacteriene, uleiul de cocos poate ucide bacteriile și virușii. Puteți folosi ulei de cocos contra Helicobacter Pylori, de exemplu.

De asemenea, are proprietăți antifungice, ceea ce înseamnă că poate fi benefic pentru igiena intimă: contra Candida etc.

În plus, produsul poate fi folosit ca bază pentru amestecarea cu uleiuri esențiale naturale pentru a proteja corpul împotriva infecțiilor virale și bacteriene, amestecându-l cu câteva picături de ulei de arbore de ceai, lămâie, lavandă, scorțișoară și aplicat pe pliul nazolabial. Astfel, virușii și bacteriile din aerul inhalat vor fi dezarmate.

Ulei de cocos pentru hemoroizi

Uleiul de cocos este perfect pentru tratarea hemoroizilor. Pentru asta, înmuiați o dischetă de bumbac în uleiul topit și aplicați-l, pentru 10 minute, pe zona afectată.

Ulei de cocos pentru zona intimă

În întreaga lume se știe despre ulei de cocos ca lubrifiant. Acest tip de utilizare este foarte comun. Spre deosebire de alți lubrifianți, uleiul de cocos este 100% natural și nu conține conservanți sau alți aditivi chimici care pot provoca alergii.

Un studiu american a constatat că utilizarea acestuia a avut un efect pozitiv asupra sentimentului de cuplu în timpul intimității în 80% din cazuri.

Rețineți că uleiul de cocos nu poate fi utilizat cu prezervativele din latex. În plus, studiile au arătat că acesta (la fel ca și alte uleiuri) poate crește activitatea spermatozoizilor, deci utilizați ulei de cocos pentru zona genitală doar atunci când planificați o sarcină.

Ulei de cocos în sarcină

Întrebuințările uleiului de cocos în sarcină sunt legate de vergeturi, păr și digestie.

Ulei de cocos contra vergeturi

Pentru a preveni apariția vergeturilor sau pentru a le minimiza, trebuie să vă îngrijiți corect pielea și să nu uitați de hidratarea acesteia. Una dintre cele mai sigure modalități este utilizarea de ulei de cocos la gravide.

Acesta este aplicat pe toate zonele cu probleme sau chiar pe întregul corp. Cu o utilizare regulată (zilnică, pe noapte), pielea va rămâne hidratată și elastică, ceea ce înseamnă că riscul de vergeturi va fi redus la minimum.

Ulei de cocos – beneficii pentru păr

Părul suferă în timpul sarcinii, deci este important să nu uitați să aveți grijă de el. În aceste scopuri, puteți utiliza ulei de cocos.

Aplicați puțin ulei pe părul umed, lăsați-l sub un prosop timp de 2 ore, apoi clătiți-l bine cu șampon (pot fi necesare 2-3 clătiri). Drept urmare, părul va primi umiditate suplimentară și va deveni mai viu și mai frumos.

Ulei de cocos pentru digestie

În timpul sarcinii, acest remediu ajută la îmbunătățirea digestiei. Principalul lucru este să nu exagerați. Doza maximă de ulei pe zi este de 2 linguri.

Ulei de cocos pentru bebeluși

Uleiul de cocos ecologic, extravirgin și presat la rece este un aliment pe care din ce în ce mai mulți nutriționiști recomandă să-l introduceți în alimentația copilului de la 7-8 luni. De aceea, nu ezitați să oferiți ulei de cocos la bebe de 8 luni, puțin câte puțin, ca și pe celelalte alimente cu care ați început diversificarea. Poate fi folosit în alimente complementare ca alternativă sănătoasă la unt sau la orice ulei vegetal.

De asemenea, uleiul de cocos pentru bebeluși de la 6 luni poate fi utilizat topic în următoarele scopuri:

  • Hidratant: problemele pielii, cum ar fi dermatita atopică și eczemele, necesită o hidratare regulată. Uleiul de cocos poate acționa ca o cremă hidratantă, oferind alinare.
  • Repelent la insecte: conform cercetărilor, uleiul de cocos conține acizi grași care acționează ca repelenți, respingând țânțarii și muștele.
  • Sănătatea părului: uleiul de cocos poate ajuta la hidratarea scalpului. Cercetările arată că produsul poate fi folosit și pentru a reduce păduchii.
  • Sănătatea creierului și a inimii: acizii grași din uleiul de cocos pot fi benefici pentru creier și inimă.
  • Arsuri: aplicați imediat pe zonă și continuați până la vindecare. Reduce probabilitatea unei cicatrici permanente și promovează vindecarea.
  • Varicela: atunci când este administrat intern și extern, ameliorează mâncărimea, reduce inflamația și reduce gravitatea și durata bolii.
  • Balsam pentru eritem fesier: foarte liniștitor pentru dermatita de scutec, pentru că nu conține substanțe chimice dure.
  • Protecție solară: uleiul de cocos în sine poate oferi un anumit grad de protecție solară, cu toate acestea funcționează și mai bine atunci când este utilizat în combinație cu alte uleiuri care conțin SPF natural.
  • Ameliorarea durerii din dinți: frecați direct pe gingiile bebelușilor pentru a le ameliora durerea cauzată de erupția dentară.

Ulei de cocos – utilizări suplimentare

Uleiul de cocos are întrebuințare nu doar în domeniul cosmetologiei și alimentației. Astfel, având ulei de cocos, o utilizare ar fi:

Pentru mobilier și încălțăminte

Ștergeți pur și simplu suprafața din piele a încălțămintei sau mobilierul din lemn cu ulei de cocos. Nu numai că le veți curăța, dar și le veți reda strălucirea originală.

Pentru lubrifiere obiecte

Poate fi folosit pentru a lubrifia părțile unei mașini de cusut sau a balamalele ușilor pentru a preveni scârțâiturile neplăcute, dar și la corzile de chitară și fermoarele blocate.

Pentru dezinfectare

Uleiul de nucă de cocos ecologic este un agent alternativ de curățare în loc de substanțele chimice dure. Poate curăța covoarele și vasele de gătit, dar și dezinfecta suprafețele. În plus, puteți ștege cu el tacâmurile, lăsând un miros plăcut de nucă de cocos pe ele.

Contra mușcăturilor de țânțari

Este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente remedii naturale împotriva țânțarilor. Uleiul de cocos, cu câteva picături de ulei esențial de cuișor, aplicat pe piele, este un remediu natural de încredere împotriva insectelor intruzive. Efectele antibacteriene și antiinflamatorii ale uleiului pot ajuta la reducerea umflăturilor, ameliorează durerea și mâncărimea, micșorând în același timp șansele de infecție.

Aromaterapie

Uleiul de cocos nerafinat are un parfum delicat, dulce, care poate avea un efect benefic asupra sistemului nostru nervos. Dacă vă simțiți obosit și anxios, aplicați câteva picături pe partea din spate a capului și a tâmplelor pentru a ușura tensiunea și a restabili starea armonioasă a minții și a corpului.

Ajutor pentru bărbierit

Experimentați cu ulei de nucă de cocos în loc de crema de bărbierit obișnuită. Spre deosebire de spumă, nu se va spăla în timpul îndepărtării părului și va face procesul mai moale și mai delicat. De asemenea, puteți folosi ulei de cocos ca post-bărbierit.

Pentru îndepărtare ceară și gumă

La fel ca orice ulei gras, uleiul de cocos face față cu ușurință îndepărtării cerii și a gumei (chiar și din păr).

Dezavantajele uleiului de cocos

În ciuda tuturor aspectelor pozitive enumerate ale uleiului de cocos, un număr de cercetători susțin punctul de vedere opus, considerând că produsul este dăunător. Unii fac chiar analogii cu o „otravă” periculoasă care poate provoca boli grave sau poate agrava cursul afecțiunilor existente.

Oamenii de știință susțin că mai mult de 80% din compoziția uleiului de cocos este grăsime saturată, care este de două ori mai mare decât în ​​untură. Acizii grași saturați sunt importanți pentru funcționarea organismului, dar prea mulți dintre aceștia duc la creșterea lipoproteinelor dăunătoare cu densitate mică în sânge. Acestea sunt cunoscute sub numele de „colesterol rău”, care se depune în pereții corpului vaselor de sânge, crescând riscul de ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral și blocaje arteriale periferice.

Prin urmare, experții consideră că oamenii ar trebui să-și limiteze aportul de grăsimi saturate, înlocuindu-l cu alte uleiuri naturale, precum cel de măsline sau floarea-soarelui. În medie, când e vorba de ulei de cocos și doza zilnică, aportul de grăsimi saturate pentru bărbați nu trebuie să depășească 30 g, iar pentru femei – 20 g.

Printre alte proprietăți nocive ale uleiului de cocos, oamenii de știință evidențiază o reacție alergică, deoarece nuca de cocos este un fruct tropical care nu crește în latitudinile noastre (deși reacția alergică este extrem de rară). Cel mai adesea, se întâmplă după utilizarea externă a uleiului, atât în ​​formă pură, cât și ca parte a produselor cosmetice. Prin urmare, pentru persoanele care au o intoleranță individuală la componente, înainte de utilizare, trebuie să efectueze un test aplicând un pic de amestec pe piele. Dacă după un timp nu apare roșeață sau descuamare, atunci nu există alergie.

Utilizarea produsului de către pacienții cu pancreatită poate agrava boala, prin urmare, trebuie mai întâi să vă adresați medicului dumneavoastră. În general, tratamentul acestei boli se bazează pe o nutriție strictă și adecvată și pe utilizarea alimentelor care nu provoacă iritații. Astfel, orice uleiuri vegetale, datorită proprietăților lor, în pancreatită pot fi luate numai într-o perioadă de remisie stabilă, deoarece în forma acută, crește sarcina suplimentară pe pancreas, din cauza căreia sănătatea pacientului se poate deteriora semnificativ.

Cum se alege uleiul de cocos

Haideți să ne dăm seama cum să alegem un ulei de cocos nativ.

  1. Mai întâi, trebuie să decideți de ce tip de produs aveți nevoie – ulei rafinat sau nerafinat. Aspectul, mirosul și caracteristicile de depozitare depind de aceasta.

Uleiul de cocos rafinat se caracterizează prin culoarea sa albă pură, gustul inodor și pronunțat. La rândul său, uleiul nerafinat este ușor, aproape transparent, cu o ușoară nuanță aurie, aromă plăcută de nucă de cocos și gust delicat.

Uleiul de cocos este presat la cald sau la rece. Prima metodă vă permite să obțineți mai multă tescovină, dar cu pierderea unei anumite cantități de nutrienți. Cel mai adesea, acest ulei este utilizat în gătit pentru prăjit, copt. Presarea la rece este o metodă ușoară, vă permite să păstrați beneficiul maxim al produsului. Acest ulei este ideal pentru salate și garnituri.

Uleiul de cocos organic este considerat cel mai sănătos produs premium, deoarece provine din nuci de cocos care au fost cultivate fără utilizarea îngrășămintelor chimice.

  1. Pentru a vă proteja de falsificare, studiați cu atenție eticheta.

Uleiul nu trebuie să conțină aditivi: coloranți, arome sau conservanți. Acordați atenție consistenței: uleiul de cocos de înaltă calitate este gros și uniform, iar cel de calitate scăzută este fluid, amintind de șampon sau lapte.

  1. Verificați țara de origine.

Principalii furnizori de ulei de cocos sunt Thailanda, Malaezia, Filipine, India, Indonezia, Vietnam, Sri Lanka.

  1. Aroma

Uleiul natural de cocos nerafinat are o aromă foarte ușoară. Dacă produsul are un miros pronunțat de nucă de cocos, înseamnă că i s-a adăugat aromă.

Ulei de cocos: valabilitate și depozitare

Uleiul de cocos nu poate fi numit un produs capricios, dar există câteva cerințe pentru condițiile de depozitare.

Lumină. La fel ca majoritatea alimentelor, uleiul de cocos este sensibil la lumină, deci cel mai bine este să îl păstrați într-un loc întunecat, cum ar fi dulapul de bucătărie.

Temperatură. Poate fi păstrat la frigider sau la temperatura camerei. Modul optim este de la +4 la +20 °C. Este important să nu îl puneți la congelator sau să îl supraîncălziți la soare. Uleiul nerafinat este depozitat la frigider la temperaturi de până la +7 °C.

Ambalaj. Cel mai bine este să depozitați uleiul de cocos într-un recipient din sticlă întunecată, cu un capac etanș (dop). Dacă ambalajul original este fabricat din plastic, vă sfătuim să turnați conținutul acestuia într-o sticlă. Este important ca recipientul să fie întotdeauna închis etanș, deoarece la intrarea oxigenului începe procesul de oxidare și uleiul începe să se deterioreze treptat.

Termen de valabilitate. Dacă utilizați produsul în scopuri alimentare, termenul de valabilitate pentru uleiul de cocos nerafinat este de 6 luni la temperatura camerei și 12-15 luni la frigider, pentru uleiul de cocos rafinat – 12-15 luni. Uleiurile de cocos presate la rece au o durată de valabilitate mai mare decât uleiurile presate la cald. În scopuri cosmetice, uleiul poate fi utilizat mai mult timp – un produs 100% natural fără impurități poate fi păstrat timp de 2 ani. Uleiul de cocos de casă are o durată de valabilitate de cel mult 2 săptămâni. Este necesar să depozitați un astfel de produs în frigider.

IMPORTANT! Uleiul de cocos nu trebuie extras cu lingura umedă. Trebuie să fie curată și uscată. Nu luați niciodată uleiul cu mâinile!

Semnele unui ulei de cocos expirat sau contaminat:

  • miros ciudat (de exemplu, de carne afumată). Acest lucru indică nerespectarea termenului de valabilitate;
  • o culoare galben strălucitoare indică un produs deteriorat. Culoarea naturală a uleiului nerafinat are o nuanță aurie, iar uleiul rafinat este alb;
  • gust amar – tipic uleiului vechi.

Dacă apar aceste schimbări, uleiul trebuie aruncat imediat.

IMPORTANT! Când temperatura aerului crește peste 24 °C, uleiul de cocos se topește. Acest lucru este complet normal și nu este un semn de calitate slabă. Uleiul de cocos poate fi depozitat fie în stare solidă, fie în stare lichidă.

Capsule cu ulei de cocos și fiole

Cumpărând grăsimea de cocos în capsule sau fiole, riscați să cumpărați un produs fals sau de calitate scăzută. Rupeți o capsulă pentru a vă asigura de calitatea acestuia. Lichidul scurs trebuie să fie limpede și să aibă o nuanță aurie. Dacă culoarea este de un galben strălucitor, atunci produsul nu este potrivit pentru utilizare ulterioară.

Nu aruncați ambalajul din carton, deoarece protejează conținutul de lumina soarelui. Nu păstrați fiolele în frigider. Acest lucru se poate face numai la sfârșitul perioadei de valabilitate (trei luni). Pachetele cu capsule pot fi depozitate într-un loc întunecat (în dulapuri). După deschidere, trebuie folosite timp de cel mult 12 ore.

Ulei de cocos: unde se găsește

pexels photo 725998

 

Aici vă vom prezenta câteva locații unde găsești ulei de cocos în România, în magazinele mari:

Căutând un bun ulei de cocos unde găsesc online, am selectat aceste magazine:

De asemenea, găsiți ulei de cocos în farmacie:

  • Farmacia Tei
  • Farmacie-naturista.ro

În scopuri medicinale sau cosmetice, puteți opta pentru combinații dintre vitamina D cu ulei de cocos sau ulei de cocos cu Omega 3.

Ulei de cocos: preț farmacie și magazine

În dependență de tipul acestui produs, găsiți ulei de cocos natural la preț de ~21 lei/ 500 ml în magazinele mari și ~25 lei/ 300 ml pe site-urile specializate.

Pentru ulei fracționat prețul este de 28 lei/ 100 ml. Un ulei de cocos extravirgin are preț de 38 lei/ 500 ml sau 58 lei/ 1 litru. Dacă căutați ulei de cocos virgin, prețul e de 11-15 lei/ 100 ml (cel organic) în magazine și 10 lei/ 100 ml în farmacie. Uleiul ecologic pur, fără miros (rafinat) îl găsiți cu 25 lei/ 500 ml, pe când uleiul de cocos nerafinat are preț de 63 lei/ 900 ml (cel extravirgin, bio, presat la rece).

Ulei de cocos: păreri

Miranda Kerr, îngerul Victoria’s Secret: „Nu-mi încep ziua fără ulei de cocos. Sunt un fan al alimentației sănătoase, așa că iau câte o linguriță ca remediu de înfrumusețare și, de asemenea, îl adaug în salate și chiar ceai verde.”

Angelina Jolie, actriță: „Masca de mango și ulei de cocos dă părului meu strălucire și parfum exotic de fructe.” Veți avea nevoie de un mango copt, patru lingurițe de ulei de nucă de cocos, sucul unei jumătăți de lămâie și două gălbenușuri de ou. Se amestecă toate ingredientele într-un blender, se aplică pe părul umed și spălat și se lasă cel puțin o jumătate de oră. Clătiți bine cu apă caldă, fără șampon.

Gwyneth Paltrow, actriță: „Îl folosesc în loc de pastă de dinți. Îndepărtează placa și îmi face zâmbetul alb pur.”

Suki Waterhouse, fotomodel: „În baie am întotdeauna o cutie uriașă de ulei de cocos. De îndată ce mă simt ca o broască uscată, mă ung cu el din cap până în picioare. Și în curând mă simt din nou femeie.”

Kourtney Kardashian, personalitate TV: „Folosesc ulei de cocos în fiecare zi. Îmi place mai ales să-l adaug la măști – părul devine imediat ușor de manevrat, moale și strălucitor.”

Gisele Bündchen, fost înger Victoria’s Secret, activistă: „Am amestecat pudră de cocos și ulei de nucă de cocos în loc de exfoliantul cosmetic obișnuit – este o îngrijire sută la sută naturală”.

Emma Stone, actriță: „Pielea mea este predispusă la alergii, așa că multe produse cosmetice nu sunt potrivite pentru mine. Uleiul natural de cocos nerafinat nu este iritant și vine întotdeauna în ajutor. Îl folosesc în locul unei creme hidratante și chiar șterg cu el machiajul”.

Poppy Delevingne, fotomodel: „Dacă pielea este uscată, aplic ulei de nucă de cocos peste noapte, iar dimineața parcă am petrecut o zi la spa”.

Mandy Moore, actriță, cântăreață: „Aplic ulei organic de nucă de cocos imediat după duș pe pielea umedă pentru a se înmuia. Este absorbit instantaneu, iar corpul strălucește atât de frumos”.

Carolyn Murphy, fotomodel: „Gătesc cu ulei de cocos, îl folosesc în locul laptelui de corp și ca o cremă hidratantă pentru capetele părului meu. Și îl aplic întotdeauna cu mișcări de masaj pe față înainte de zbor – îmi salvează pielea de uscăciune”.

Blake Lively, actriță: „Uleiului de cocos îi datorez părul perfect. Îl distribui câte puțin la capete și pe lungime de fiecare dată înainte de șamponare – acest truc ajută la protejarea firelor de uscăciune în timp ce folosesc șamponul. De asemenea, uleiul de cocos miroase delicios, deci este o plăcere să îl folosești. Îl aplic pe picioare înainte de culcare și pun șosete pentru a face produsul să funcționeze mai eficient”.