219 vizualizări

Descoperă idei bune de meniu pentru nuntă. Vezi unde poți face un meniu de nuntă ieftin și ce mâncare, aperitiv și băuturi include acesta. Cum se calculează de persoană.

Nunta este una dintre cele mai semnificative, luminoase și memorabile sărbători din viața unei persoane. Prin urmare, vreți să păstrați în memorie amintiri strălucitoare, o dispoziție veselă și oaspeți mulțumiți, iar masa festivă este o sarcină deosebit de dificilă în acest sens.

Vă amintiți piramida lui Maslow? Cunoscutul psiholog american a arătat clar că nevoile umane devin mai ridicate dacă nevoile de bază, fiziologice sunt satisfăcute – adică omul nu are senzație de foame și sete. Astfel, persoana vrea să comunice, să se bucure de frumusețe și să se realizeze cumva în mod creativ. Prin urmare, ca oaspeții de la nuntă să comunice, să râdă și să danseze în largul lor, gazdele trebuie să ofere suficientă mâncare și să monitorizeze calitatea acesteia, de la aperitiv până la meniu de băuturi la nuntă.

În acest articol, vă vom spune cum să compuneți corect un meniu la nuntă prin model concret și ce ordine să urmați atunci când serviți preparatele într-un restaurant. De asemenea, mai jos veți găsi cele mai bune idei de meniu pentru nuntă, dar și veți afla cât costă un meniu de nuntă la București, fie dacă vreți să o organizați la casa proprie, la un restaurant de la hotel sau într-o sală de banchet.

Planificarea unui meniu pentru nuntă

Banchetul la o nuntă este una dintre cele mai importante componente căreia ar trebui să i se acorde o atenție deosebită, ca invitații să fie mulțumiți și să-și amintească nunta voastră multă vreme.

Decideți numărul exact de invitați. Precizați dinainte câți copii vor fi la nuntă. Dacă printre invitați se numără vegetarieni sau persoane care suferă de alergii alimentare, atunci cu siguranță aceste puncte trebuie luate în considerare atunci când planificați un meniu de nuntă.

Calculați producția de feluri de mâncare per persoană pentru a estima costurile alimentelor.

Estimați cât va dura sărbătoarea. Dacă durează mult, este rațional să extindeți compoziția preparatelor și cantitatea acestora.

Discutați cu managerul de banchet al restaurantului, alegând lista cu feluri de mâncare.

Decideți tipul banchetului: dacă va fi o sărbătoare solemnă cu ospătari sau un serviciu mai casual. Realizați o succesiune de feluri de mâncare cu reprezentantul restaurantului.

Luați în considerare că este mai profitabil să nu comandați tortul și băuturile alcoolice în restaurant, ci să le aduceți cu voi.

Cât costă un meniu de nuntă

Data nunții și ora recepției pot afecta costul evenimentului pentru aproape orice, de la meniu până la fotograf. Furnizorii percep cele mai mari prețuri în momentele în care serviciile lor sunt cele mai solicitate, cum ar fi o nuntă în iunie într-o zi de sâmbătă. În plus, bugetul alocat pentru meniul de nuntă trebuie calculat și în funcție de numărul de persoane invitate la eveniment, cât și de locul de desfășurare (în ce oraș + reputația locației).

În București, de exemplu, numărul mediu de invitați este de aproximativ 120. În unele orașe din țară există localuri care organizează nunți cu 250-300 de invitați, dar tendința pentru orașele mari este de a reduce numărul lor. Pentru a calcula prețul pe meniu, trebuie să împărțiți bugetul disponibil pentru meniu la numărul total de invitați. De exemplu, dacă bugetul pentru meniul de nuntă este de 10 000 euro, iar numărul de invitați este de 160, atunci costul meniului per persoană va fi de 62,5 euro. În cazul în care constatați că bugetul total nu acoperă numărul de persoane pe care doriți să le invitați, ar trebui fie să reduceți numărul de invitați, fie să treceți la un meniu mai ieftin.

Cu toate acestea, în dependență de tipul de meniu, există o mare varietate de oferte și preț, indiferent dacă alegeți un meniu planificat (pachete) sau un bufet personalizat. Dar o estimare realistă este undeva între 40-70 de euro per oaspete, dacă includeți aperitivul, garniturile și desertul împreună cu o varietate de opțiuni de feluri principale.

Conceptul sărbătorii

meniu pentru nunta

Atunci când la nuntă sunt invitați în mare parte prietenii cuplului, sunt planificate multe dansuri și alt divertisment și sunteți siguri că oaspeții nu se vor sătura să-și petreacă seara pe picioare – comandați o masă tip bufet. Gustările ușoare, deserturile și cocktailurile alcoolice sunt perfecte atunci când nunta este ținută în formatul unei petreceri de tineret.

Iar dacă la sărbătoarea voastră sunt mulți reprezentanți ai generației mai în vârstă, este mai bine să organizați o cină de nuntă într-un banchet tradițional. Este posibilă și o variantă de compromis.

Meniu de nuntă per persoană

Cu greu este posibil să numiți o nuntă reușită dacă invitaților le era foame. De asemenea, nici excesele nu sunt întotdeauna adecvate, așa că trebuie să calculați în avans numărul și greutatea felurilor de mâncare.

Meniul de nuntă per persoană este, de obicei, alcătuit la rata de 1,5 kilograme de mâncare/persoană. Față de cinele de afaceri (400 gr./persoană) sau alte evenimente în care oaspeții petrec câteva ore, pare destul de mult. Dar organizatorii cu experiență nu sfătuiesc să comandați mai puțin de 1200 de grame de mâncare per invitat, iar ținând cont de tort și deserturi, cantitatea optimă ar fi exact de 1500 de grame de persoană.

În elaborarea formulei ideale pentru meniul de nuntă, este important nu numai să înmulțiți 1,5 kilograme de alimente cu numărul de persoane, ci și să distribuiți corect raportul dintre diferite produse. Acest calcul include salate, aperitive, preparate calde, tortul și dulciurile. În plus, trebuie amintit că bărbații ar trebui să aibă mai multă mâncare decât femeile, iar gramele ar trebui calculate în funcție de compoziția oaspeților. Așadar:

  • Salate – până la 250 de grame de persoană;
  • Gustări reci (platouri de carne și brânzeturi; legume) – până la 400 de grame/persoană;
  • Aperitive calde (julienne, vinete umplute etc.) – 100 grame de persoană;
  • Fel principal cald (carne sau pește) – 250 grame; garnitură – 150 grame/persoană;
  • Fructe și dulciuri – 200 grame /persoană;
  • Tort – până la 200 de grame/persoană.

Pe lângă alimente, este necesar să se calculeze corect cantitatea de băutură. Un astfel de format precum banchetul de nuntă sugerează că pentru fiecare oaspete veți avea nevoie de:

  • Vin – un litru;
  • Spumant – jumătate de litru;
  • Alcool tare (vodcă, whisky, coniac) – jumătate de litru;
  • Băuturi răcoritoare (sucuri, băuturi din fructe, apă minerală) – unu și jumătate până la doi litri.

meniu pentru nunta

Meniuri speciale

Pentru a vă asigura că toți oaspeții sunt mulțumiți, oferiți un meniu special pentru persoanele cu nevoi speciale. O nuntă, la care sunt invitați oaspeți cu copii, include și un meniu special pentru copii. De obicei, se concentrează pe mâncăruri mai simple, fără condimente și sosuri, pe care copiii ar putea să nu le accepte într-un meniu „adult”: cartofi prăjiți, cârnați, clătite. De asemenea, trebuie luate în considerare nevoile oaspeților care, din motive religioase sau medicale, nu consumă anumite tipuri de alimente. Astfel, evreii și musulmanii nu mănâncă carne de porc, creștinii ortodocși se abțin de la carne și produse lactate în timpul posturilor, veganii mănâncă doar produse non-animale, iar cei care suferă de alergii se abțin de la anumite tipuri de alimente (alergenii pot fi nuci, pește sau gluten).

În cazul în care nu sunteți siguri dacă printre invitații voștri se numără persoane care suferă de alergii, sunt profund religioși sau vegani, puteți cere în invitațiile de nuntă să vă avertizeze cu privire la restricțiile legate de mâncare și băutură. Atunci toți invitații vor fi cu siguranță mulțumiți de meniul de nuntă!

 

Vezi și rețete vegetariene

Ordinea servirii preparatelor

După ce ați convenit asupra tuturor aspectelor legate de cantitatea de mâncare pentru fiecare oaspete, este timpul să aflați cum se leagă servirea preparatelor pe masă și etapele nunții voastre. Să ne uităm la ordinea standard a felurilor de mâncare:

  1. gustări;
  2. salate;
  3. mâncare fierbinte;
  4. deserturi.

Servirea pe mese trebuie neapărat cronometrată. Acest lucru este necesar pentru a menține o atmosferă veselă și confortabilă a sărbătorii. Se întâmplă adesea ca nu toți oaspeții să meargă la ședința foto. De regulă, tinerii activi țin companie mirilor, în timp ce rudele în vârstă, părinții și prietenii stau în restaurant. În acest moment, o masă mică tip bufet este servită în sala de banchet. Gustările ușoare, tartinele, fructele, șampania, vinurile ajută la luminozitatea așteptărilor tinerilor soți și la debutul mesei principale.

De îndată ce tinerii căsătoriți, după ce au trecut prin toate procedurile rituale (salutul solemn, stropirea cu petale de trandafir și ascultarea numeroaselor dorințe), ajung direct în sală și se așază, sunt servite pe mesele principale gustările: aperitive reci, tartine decorate, tarte, diverse platouri, precum:

  • mezeluri;
  • farfurii cu brânzeturi;
  • rulouri umplute;
  • farfurii cu pește sărat;
  • măsline/ olive;
  • legume proaspete;
  • diverse sosuri;
  • legume umplute și ouă;
  • selecție largă de murături;
  • rulouri de șuncă cu castraveți;
  • clătite cu caviar;
  • sandvișuri.

Imediat ce moderatorul le-a oferit oaspeților posibilitatea de a bea, de a mânca, de a-i felicita pe tinerii căsătoriți, începe a doua etapă a servirii preparatelor: salatele. Mai ales populare la banchetele de nuntă sunt:

  • „Cezar” cu pui sau pește, fructe de mare;
  • „Caprese”;
  • „Grecească”.

De asemenea, relevante pentru salate sunt frigăruile de legume, diverse julienne: cu pui, ciuperci, brânză, pește rosu, midii coapte cu brânză și caviar tobiko.

Când sărbătoarea nunții este în plină desfășurare, invitații sunt încălziți, salatele și aperitivele au satisfăcut interesul general, se aduc preparate calde pe mese. Vă recomandăm să tratați oamenii dragi doar cu cele mai delicioase, dovedite preparate pe care publicul le va aprecia cu siguranță:

  • friptură de porc;
  • carne la grătar;
  • kebab;
  • piept de rață cu pară;
  • carne de porc afumată în stil cambodgian;
  • somon sau biban de mare pe cărbuni;
  • friptură de somon;
  • cartofi copți;
  • legume grill.

Și, în sfârșit, finalul serii va fi marcat de aducerea unui tort de nuntă delicios. Tortul trebuie făcut mare: cel puțin de la șapte până la opt kilograme pentru o ceremonie de 30 de persoane. Din mâncărurile dulci suplimentare puteți opta pentru: cupcakes, salată de fructe în vaze individuale, înghețată, tarte dulci.

Greșeli în alcătuirea meniului

Lipsa conceptului

Mâncărurile ar trebui să fie combinate între ele, cu locul și stilul în care este decorată nunta. Dacă tema mării este urmărită în tot decorul, puneți accent pe fructe de mare în meniu. Când nunta se ține în natură, meniul poate fi mai simplu, ca la grătar. Și dacă organizați o ceremonie într-un cadru de palat, cu un cod vestimentar strict, atunci meniul ar trebui să corespundă statutului declarat.

Ignorarea anotimpului

Cele mai populare băuturi la nunțile de vară sunt mojito-urile, aperolii și diversele limonade, în timp ce la nunțile de iarnă – vinul fiert și punch-ul sunt mai relevante. Acest lucru este valabil și pentru alegerea meniului pentru cină: pe căldură, oamenii preferă mâncăruri mai ușoare și mai proaspete. Iar toamna este cel mai bun moment pentru plăcintele de casă cu mere și mâncărurile cu ciuperci. O masă cu fructe de pădure și fructe vara va costa mult mai puțin decât la începutul primăverii – și, desigur, va fi mai gustoasă.

Economii la alimente

Nu încercați să economisiți la calitatea mâncării, deoarece în cel mai optimist scenariu vă veți simți jenat, iar în cel mai rău caz, nunta voastră va apărea la știri la rubrica „70 de persoane au fost otrăvite la un banchet de nuntă la București” sau „39 de persoane au fost internate din cauza alcoolului de proastă calitate”. Un loc de renume garantează prospețimea și respectarea tehnicilor de gătit, așa că alegeți numai săli de banchet și servicii de catering de încredere.

Trecând dincolo de buget

Un organizator cu experiență vă va ajuta să calculați corect bugetul pentru un banchet de nuntă și să rămâneți în limitele acestuia, în timp ce interacțiunea independentă cu restaurantele se poate transforma în surprize neplăcute, precum costuri ascunse și suplimentare.

Alegerea greșită a mâncării

Meniul ar trebui să fie suficient de neutru pentru a mulțumi pe toată lumea și, în același timp, să nu fie prea banal. Este important să găsiți un echilibru: lăsați-vă invitații să fie plăcut surprinși de frumoasa prezentare a preparatelor, dar nu exagerați cu exoticul. Mâncărurile tradiționale și neobișnuite care vă plac personal nu vor mulțumi neapărat oaspeții. Astfel, la sărbătoarea cu tineret, burgerii și diversele tapas vor merge mai bine decât salatele cu maioneză. Puteți aranja o cină tematică, cum ar fi italiană sau franceză. Și dacă vă faceți griji că generația mai în vârstă nu va înțelege bucătăria neobișnuită, rețineți că preparatele clasice românești au și interpretări moderne interesante.

Ignorarea contractorilor angajați

Un fotograf, videograf și alți contractori probabil vor dori să mănânce după 6-8 ore de muncă – gândiți-vă dinainte cu ce îi veți hrăni.

Nu sunt destui chelneri

Precizați în prealabil câți ospătari vor servi banchetul (un chelner poate servi bine nu mai mult de 1-2 mese).

IMPORTANT: Pentru ca meniul de nuntă să vă depășească într-un mod bun așteptările, aranjați o degustare preliminară cu locația. În timpul degustării, mirii nu doar că vor încerca și vor alege preparatele pe care le are de oferit acest restaurant, ci vor aprecia și nivelul de prezentare și de servire.