122 vizualizări

Vezi cele mai eficiente modalități cum să crești încrederea îm sine. Sfaturi și trucuri pentru a-ți spori încrederea. Află de ce este atât de importantă stima de sine.

 

Poate că fiecare dintre noi s-a confruntat odată cu problema îndoielii de sine. Încrederea este una dintre cele mai importante caracteristici ale sentimentului de sine ale unei persoane, deoarece ea determină în mare măsură cum va decurge viața sa. Experiența arată că numai oamenii cu adevărat încrezători în sine pot obține succese serioase atât în ​​carieră, cât și în treburile personale. O persoană încrezătoare poate deveni un lider, inspiră respect și dorința de a-l urma. Dacă el însuși vede doar neajunsuri în sine, atunci de la cei din jur primește numai ridicol. Încrederea în sine este o calitate a unei personalități puternice, iar nesiguranța este un semn de slăbiciune. Și în orice situație, alții vor fi atrași doar de o persoană puternică. Prin urmare, întrebarea despre care vom vorbi astăzi este foarte importantă: cum să crești încrederea în sine?

Cum să crești încrederea în sine?

Îndoiala de sine nu apare niciodată de la zero. De regulă, are rădăcini adânci care se întorc din copilărie. Cel mai bun mod, desigur, de a scăpa de incertitudine este să lucrezi prin atitudinile care au condus la aceasta. Dacă nesiguranța s-a dezvoltat la un adult ca urmare a unei serii de eșecuri, este logic să lucreze cu ceea ce a dus la ele și cum să le eviți în viitor. Dacă incertitudinea a devenit o trăsătură de personalitate și te bântuie în mod constant și în diferite situații, mai bine să contactezi un psiholog, să găsești motivele și să lucrezi cu ele.

În cazul în care nesiguranța nu a devenit încă o parte a personalității sau apare doar în anumite situații, există modalități de a te întreține. Iată cele care pot funcționa în majoritatea cazurilor:

  1. Urmărește-ți postura.

Ai observat vreodată cum merge o persoană nesigură? De regulă, se apleacă, îți trage capul spre umeri, se uită la picioare. Se pare că încearcă să se micșoreze peste tot pentru a ocupa cât mai puțin spațiu și pentru a atrage cât mai puțină atenție asupra lui. Dimpotrivă, persoanele cu o postură bună, care se uită la interlocutor în timpul unei conversații, dau impresia de încredere în sine și, în mod ciudat, trezesc mult mai multă simpatie celorlalți. Prin urmare, în primul rând, ne monitorizăm corpul: cum ne ținem spatele, cum ne mișcăm, cum interacționăm cu oamenii. Va fi greu la început, dar cu timpul va deveni un obicei. Pe lângă încrederea în sine, îți poți îmbunătăți sănătatea.

  1. Fii cu ochii pe aspectul tău.

De fapt, unei persoane cu adevărat încrezătoare nu îi pasă ce poartă și cum arată. Se prețuiește pe sine, își apreciază succesele, știe ce poate realiza, astfel încât opiniile celorlalți nu au o influență puternică asupra lui. Dar acesta este următorul pas, când a fost posibil să se dezvolte o încredere în sine stabilă, care să asigure independența față de opiniile celorlalți. Chiar la începutul călătoriei, are sens să îți reconsideri stilul și garderoba, să alegi lucruri mai concise, stricte și în același timp luminoase, care să-ți pună în valoare individualitatea. Schimbările pozitive externe vor duce în mod necesar la schimbări interne.

  1. Ține un jurnal cu succesele și realizările tale.

Amintește-ți cum se spune: dacă nu te lauzi pe tine, nimeni nu te va lăuda? Începe să te lauzi și fă-o în mod regulat. De exemplu, la sfârșitul zilei poți nota punctele pentru care mă descurc bine. E bine să ai cel puțin cinci puncte. Trezirea devreme, pregătirea cinei, vizionarea unui film interesant – toate acestea sunt realizări și merităm credit pentru ele, chiar dacă nu credem că este ceva special.

  1. Permite-ți dreptul de a greși.

Cu toții suntem oameni și oamenii fac greșeli. Oricine poate face greșeli și e în regulă. Auto-învinovățirea nu va duce la nimic, deoarece greșeala a fost deja făcută și nu știm cum să ne întoarcem în trecut. Dar există șansa să analizezi situația, comportamentul tău și să nu mai repeți această greșeală pe viitor. Și va fi o mare realizare!

  1. Învață să-ți separi personalitatea de acțiunile tale.

Copiii nu știu să se despartă de acțiunile lor și, până la o anumită vârstă, nu pot înțelege că acțiunea lor este rea, și nu ei înșiși. Dar noi, adulții, suntem destul de capabili de asta. Dacă am gătit prost cina, nu înseamnă că sunt rău și nu pot face nimic, înseamnă doar că ceva nu mi-a funcționat astăzi. Și chiar dacă nu pot găti deloc, asta nu spune nimic despre mine ca persoană. Pot fi o bună specialistă, o mamă bună, o soție bună, o prietenă bună, chiar dacă nu sunt în stare să prăjesc un banal ou. Amintește-ți că o persoană nu poate fi bună la toate, iar acest lucru este normal; încearcă să-ți găsești punctele forte și să le acorzi mai multă atenție.

  1. Îmbunătățește-ți competențele.

Nu este înfricoșător să nu știi ceva, este înfricoșător să nu vrei să înveți ceva nou. Viața nu stă pe loc. Pentru a rămâne competitiv, trebuie să-ți îmbunătățești în mod constant cunoștințele și să-ți perfecționezi abilitățile. Noile cunoștințe care pot fi puse în practică pot adăuga încredere în sine.

  1. Fă-ți timp pentru tine.

Există atât de multe funcții în viața noastră pe care trebuie să le îndeplinim zilnic, încât este foarte ușor să ne pierdem în spatele lor. Cum poți fi încrezător când nici măcar nu știi cu adevărat ce vrei? Încearcă să găsești timp pentru tine în programul tău încărcat de treburi și griji. Poți să-ți faci hobby-ul preferat, să te întâlnești cu prietenii, să mergi la saună/sală de sport/masaj, să citești o carte – poate fi orice care îți aduce plăcere.

  1. Caută-ți echilibrul.

În tot ce am scris mai sus este nevoie de un echilibru. Este obișnuit ca o persoană nesigură să se îndoiască mereu și să creadă că nu a finalizat ceva undeva. Dar, după cum se spune, perfecționismul duce la nevroză. Repetăm că este imposibil să știi totul și să fii cel mai bun în toate. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți întinzi mâinile și să nu faci nimic. Trebuie doar să cauți mijlocul de aur în toate, să nu te supraîncărci, dar și să nu oferi îngăduințe atunci când nu trebuie să le oferi.

  1. Caută ce te ajută.

Există o mulțime de materiale pe net despre cum să crești încrederea în sine. Nu există o cale universală, trebuie să încerci să afli prin experiență ce este potrivit pentru tine. De exemplu, nu m-aș duce niciodată să întâlnesc trecători la întâmplare pentru a-mi crește încrederea în sine, în timp ce cunosc oameni pe care i-a ajutat asta cu adevărat. Primul, cel mai dificil și cel mai important pas este să recunoști existența problemei și să realizezi că vrei să o rezolvi. Și apoi – caută modalități de a face față acestei probleme și găsește-o exact pe a ta.

  1. Obține sprijin.

Schimbarea este întotdeauna înfricoșătoare și grea. Este imposibil să iei o pastilă magică sau să fluturi o baghetă magică pentru a schimba viața în bine. Pentru orice modificare, trebuie să lucrezi și, în acest caz, să lucrezi asupra ta, ceea ce poate fi extrem de dificil fără sprijin. Sprijinul poate fi familie, prieteni, colegi, un psiholog, grupuri de ajutor… Poate fi cu adevărat oricine în care ai încredere și care îți susține dorința de schimbare.

  1. Ia măsuri.

Doar începe. Încet, încet, cu pași mici, și totul se va rezolva cu siguranță.

Recomandări psihologice pentru femei

cum să crești încrederea în sine

Când o femeie are o stimă de sine scăzută, este nesigură, reacționează prost la critici și chiar percepe complimentele ca pe o glumă crudă. Adesea acest lucru se datorează faptului că o femeie este obișnuită să se vadă într-un rol secundar și nu este sigură dacă își poate construi propriul viitor.

Există câteva sfaturi pentru femei despre cum să crești încrederea de sine. Dacă vrei să devii mai autosuficientă, mai curajoasă și mai independentă, studiază-le și încearcă-le.

Minimizează sau oprește comunicarea cu persoanele în jurul cărora stima de sine scade.

O persoană care nu este de mare valoare pentru ea însăși, devine de obicei un pariu într-o echipă. Nu este percepută ca o colegă, prietenă, concurentă, interesele ei nu sunt luate în considerare. Acest lucru se întâmplă, de obicei, deoarece persoana reacționează dureros la critici, se consideră vinovată de tot și nu își apără opinia.Cu alte cuvinte, dacă permiți altora să te trateze cu lipsă de respect, nu căuta să-ți protejezi demnitatea, cu siguranță cineva va profita de asta.

Dacă la un moment dat ai decis să schimbi această situație, trebuie să-ți arăți caracterul. Desigur, nu este nevoie să strigi și să faci crize de furie: în acest fel cu greu se poate obține respect.

Cu toate acestea, dacă persoana și-a format deja o anumită opinie despre tine, poate fi foarte dificil să o schimbi. Adesea, singura opțiune de a „începe o nouă viață” este o schimbare completă a cercului de prieteni. Încearcă să dezvolți relații doar cu oameni care te văd ca o persoană și nu încearcă să-și crească stima de sine pe cheltuiala ta.

Iubește-te.

Acum, motto-ul „Iubește-te pe tine însuți!” câștigă o popularitate imensă. Dar trebuie să înțelegi că iubirea de sine nu este egoism nesfârșit și neglijarea celorlalți. Dragostea de sine implică faptul că nu ar trebui să te gândești constant la neajunsurile, problemele și greșelile tale.

O metodă interesantă de creștere a încrederii în sine este oferită de psihologul american Louise Hay. Când te trezești dimineața, de fiecare dată trebuie să mergi la oglindă și să-ți spui: „Te iubesc. Ce pot face pentru tine astăzi pentru a te face fericită?” La început, acest lucru poate părea o prostie, dar în timp, „ritualul” va fi perceput mai ușor. Potrivit aceleiași Louise Hay, nu problema trebuie corectată, ci în primul rând atitudinea cuiva față de ea.

Stabilește atitudini pozitive.

Poți fixa o atitudine pozitivă în minte fie verbal, fie vizual. Acest lucru se face adesea prin afirmații, fraze scurte pe care le repetăm ​​pentru a ne programa și a ne spori încrederea.

Mulți oameni se plâng că folosesc cutare sau cutare tehnică a atitudinilor pozitive de mult timp, dar nimic nu se schimbă în viața lor. Este important să reții că afirmațiile și vizualizările nu sunt vrăji magice care te vor transforma atât pe tine, cât și realitatea înconjurătoare. Nu este nevoie să aștepți să-ți spui asta sau acea frază pentru tine timp de câteva zile și dintr-o dată dorința ta va deveni realitate. Tehnicile de programare pozitive sunt menite doar să ne ajute să ne menținem obiectivele în minte și să rămânem concentrați, dar schimbarea reală necesită o acțiune reală.

Meditează.

Închide ochii, imaginează-ți un loc frumos pe care ai dori să-l vizitezi. Încearcă să miroși, să auzi sunetele acestui loc. Atunci imaginează-ți o persoană înțeleaptă care îți dă un sfat: „Draga mea, tu ești unică, nu există alta ca tine pe Pământ! Ai propria ta opinie, propriile tale vise și obiective, și asta e grozav. Da, nu întotdeauna totul merge din prima, dar la urma urmei, toți oamenii fac greșeli. Nu renunța, străduiește-te înainte și nu-ți pierde încrederea în tine! Ești cine ești, iar acesta este principalul tău avantaj”. Apoi, lasă imaginea să plece, respiră adânc și revino la realitate.

Nu economisi pe tine.

Remarque a scris: „O femeie care economisește pe ea însăși trezește într-un bărbat singura dorință: să o salveze.” Prin urmare, este atât de important ca doamnele să viziteze periodic un salon de înfrumusețare, să meargă la piscină sau la un masaj. În primul rând, este bun pentru sănătate, bunăstare și aspect. Dar și o astfel de distracție poate crește semnificativ stima de sine a femeilor.

Recomandări psihologice pentru bărbați

cum să crești încrederea în sine

Există o serie de trucuri psihologice și pentru bărbați care pot crește stima de sine și încrederea de sine:

Nu te agita.

Grăbirea merită doar în cazuri rare, când problema într-adevăr nu suportă nicio întârziere. În restul timpului, este mai bine să adopți o abordare echilibrată a tuturor deciziilor, să nu intri în panică. Este important să te odihnești puțin în fiecare zi pentru a-ți pune gândurile în ordine.

Fii organizat.

Planificarea zilnică se referă la sarcini zilnice, întâlniri și călătorii, în timp ce planificarea pe termen lung se referă la stabilirea obiectivelor și atingerea lor. Deși nu întotdeauna totul se întâmplă așa cum este scris în agendă. Uneori, planurile trebuie să se schimbe și trebuie să fii pregătit și pentru asta. Dar totuși, atunci când planifici cutare sau cutare afacere, este indicat să prevezi posibile scenarii pentru desfășurarea evenimentelor și să iei în considerare comportamentul tău. În acest fel, efectul surprizei poate fi minimizat.

Stabilește-ți obiective realizabile.

Pentru a crește încrederea în sine, este important ca o persoană să vadă că își atinge obiectivele pe care și le-a stabilit. Orice succes ne face mai valoroși în ochii celorlalți, precum și în propriile noastre sentimente. Dar acest lucru este posibil numai dacă obiectivele pentru care tinzi sunt în mod inerent realizabile. Ele pot fi la fel de simple precum pregătirea unui nou fel de mâncare, sau mai ambițioase (finalizarea cu succes a unui proiect). Este important să te recompensezi pentru fiecare victorie, „hrănind astfel” stima de sine.

Pune autodezvoltarea în prim plan.

Nu uita că cea mai bună investiție este o investiție în tine. Găsește modalități de a dezvolta anumite calități și abilități și fă-o în mod constant. Nu ocoli cărțile care cresc încrederea în sine. Acumulează atât cunoștințe teoretice, cât și practice: ele te vor ajuta să mergi mai departe. Nu-ți fie teamă să acționezi și privești eșecurile ca pe o experiență de viață care îți va permite să atingi înălțimile dorite în viitor.

Despre importanța încrederii în sine

Deci, ce înțelegem prin încredere în sine? A fi o persoană încrezătoare înseamnă, în general, să te înțelegi și să te iubești, să crezi în propriul tău succes. A te vedea ca o persoană extraordinară, talentată, capabilă să-și atingă obiectivele, prezentă în orice situație. Nicio problemă și dificultăți pe care le întâlnești pe parcurs nu ar trebui să te facă să te îndoiești de abilitățile tale. Încrederea adevărată este de neclintit, iar persoana este capabilă să treacă prin orice eșec și, în cele din urmă, să obțină ceea ce și-a dorit. Dacă, odată ce te-ai împiedicat, vei fi imediat dezamăgit de tine, poți uita de rezultatele înalte.

Ca această calitate să funcționeze pentru tine, încrederea trebuie crescută în așa măsură încât pentru tine să fii centrul universului – nici mai mult, nici mai puțin. Pentru o persoană cu adevărat încrezătoare în sine, ea este întotdeauna pe primul loc, dorințele și nevoile sale. Consideră valoarea faptului că s-a născut pe lume și are ocazia să trăiască această viață, cu toate necazurile și bucuriile ei. De aceea, eșecurile nu îi sparg pe oamenii încrezători, ci doar îi încurajează să încerce și mai mult.

Nu va funcționa pentru a crește încrederea în sine dacă stima de sine depinde sută la sută de circumstanțe: când totul merge bine – ești fericit, dar dacă ceva nu merge conform planului – începi să-ți reproșezi. Adevărata încredere în sine este o trăsătură integrală de caracter care îți permite să accepți eșecul și să faci noi încercări. Și aici aspectul de a te înțelege pe tine însuți este foarte important: dacă îți cunoști punctele forte și punctele slabe, va fi mult mai ușor să construiești strategia potrivită în drumul către un anumit scop.

Încrederea în sine și stima de sine

Încrederea în sine este strâns legată de un astfel de concept precum „stima de sine”. Stima de sine este ideea unui individ cu privire la importanța personalității sale în raport cu ceilalți oameni și o evaluare a propriilor calități – avantaje și dezavantaje; este determinarea locului cuiva în clasamentul tuturor oamenilor din lume, care se bazează pe prioritățile proprii și impuse.

Funcțiile de autoevaluare sunt următoarele:

protectoare – asigură stabilitate și independență relativă a individului față de opiniile celorlalți;

reglementare – permite unei persoane să rezolve probleme la alegere personală;

dezvoltare – oferă un impuls dezvoltării individului.

Cu o stimă de sine stabilă adecvată, o persoană se evaluează în mod destul de realist pe sine, punctele sale forte, potențialul său. El nu depinde de opiniile altor oameni, deoarece își cunoaște clar propria valoare, știe de ce este capabil. O situație ideală este aceea în care o persoană își evaluează în mod absolut independent calitățile și capacitățile și înțelege în mod adecvat la ce este bun și la ce este rău. Din aceasta își planifică viața – ce va face, ce va studia și așa mai departe. Desigur, acest lucru nu este posibil în lumea reală.

Mult mai des în viața noastră întâlnim oameni cu stimă de sine scăzută sau ridicată. Se crede că oamenii cu stima de sine ridicată vor face multe greșeli în viață. Cu toate acestea, dacă alegi, atunci o stimă de sine supraestimată (mai ales ușor supraestimată, sau ridicată din motive obiective) are o serie de avantaje.

Persoanele cu stimă de sine ridicată au următoarele calități:

  • acceptă aspectul fizic așa cum este;
  • încrezător în sine;
  • nu îi este frică să facă greșeli și să învețe din ele;
  • percepe cu calm criticile și complimentele;
  • știe să comunice, nu se simte timid când comunică cu străini;
  • respectă opiniile celorlalți, dar prețuiește și propria sa viziune asupra lucrurilor;
  • are grijă de bunăstarea sa fizică și emoțională;
  • se dezvoltă armonios;
  • obține succes în eforturile sale.

După cum putem vedea, stima de sine ridicată este direct legată de încrederea în sine. O persoană cu stima de sine ridicată va avea încredere în sine și în propriile abilități, dar cât de mult va corespunde această încredere realității depinde de competențele sale.

Stima de sine scăzută inadecvată la nivel comportamental se exprimă tocmai prin nesiguranță, frica de a avansa în realizările vieții sau exprimarea unei opinii alternative, oprire în realizarea talentelor.

O persoană cu stima de sine scăzută manifestă de obicei astfel de calități, precum:

  • autocritică excesivă și nemulțumire față de sine;
  • sensibilitate crescută la critici și opiniile altora;
  • indecizie constantă și teamă de a greși;
  • gelozie patologică;
  • invidia pentru succesul altora;
  • dorință pasională de a fi pe plac;
  • ostilitate față de ceilalți;
  • poziție defensivă constantă și nevoia de a-și justifica acțiunile;
  • pesimism, perspectivă negativă.

Este foarte dificil pentru o persoană cu stima de sine scăzută să fie fericită din următoarele motive:

  • frică constantă;
  • tensiune nervoasă constantă;
  • episoade depresive recurente sau schimbări emoționale;
  • stres agravat atunci când este expus la factori adverși;
  • imposibilitatea autorealizării;
  • rigiditate constantă, până la mișcări fizice;
  • lipsa de auto-neprihănire;
  • conformitate cu lumea exterioară, slăbiciune de caracter;
  • incapacitatea de a începe ceva nou;
  • vorbire închisă, timidă.

Factori care afectează încrederea de sine

Deoarece încrederea și lipsa ei sunt puternic asociate cu stima de sine, ne oprim mai detaliat asupra acelor probleme care pot cauza o stimă de sine scăzută:

  • experiență de abuz (psihic, fizic sau o combinație a acestora);
  • se confruntă cu discriminare sau stigmatizare, bullying, hărțuire;
  • are probleme în relațiile cu cei dragi;
  • stres cronic;
  • dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de muncă/ studii;
  • anxietate cu privire la imaginea corpului;
  • tulburare financiară;
  • pierderea locului de muncă, dificultăți în găsirea unui loc de muncă;
  • probleme de sănătate;
  • probleme de sănătate mintală.

În general, toți factorii care afectează încrederea de sine pot fi împărțiți în externi și interni, care sunt indisolubil legați și se influențează reciproc. Externi se referă la mediul înconjurător, interni se referă la starea fizică și psihică a persoanei însăși. Dar chiar și același mediu ne afectează în măsura în care îl percepem, iar această percepție este extrem de individuală și subiectivă. De exemplu: suntem în mod constant (după cum ni se pare) criticați, credem din ce în ce mai puțin în noi, din cauza nesiguranței începem să greșim efectiv, primim critici, credem și mai puțin în noi și apoi totul merge într-un cerc.

Principalii parametri ai autoevaluării:

  • realism (adecvare, cât de mult corespunde realității);
  • valoare (înaltă, scăzută, medie);
  • stabilitate (fără leagăne emoționale: sunt un geniu – sunt o non-entitate);
  • diferențiere (capacitatea de a se evalua nu în general, ci de a se împărți – în această activitate am succes, în aceasta nu sunt foarte bun; adică omogenitatea/ eterogenitatea ei).

Alte motive de îndoială de sine

Motivul 1. Creșterea greșită în familie.

Toate calitățile cheie ale unei persoane, inclusiv atitudinea față de sine, se formează în copilărie. Se poate spune că dragostea și încurajarea părinților este „solul” pe care crește încrederea în sine. Dacă părinții au fost foarte pretențioși și nu l-au lăudat niciodată pe copil, acesta crește nehotărât și modest.

Unii copii aud constant de la părinți „tu faci totul greșit”, „nu vei reuși”. Cu o astfel de atitudine a celor mai apropiați oameni, ar fi chiar ciudat dacă, odată cu vârsta, o persoană ar putea crește cu ușurință încrederea în sine și să nu se mai teamă de greșeli.

În primii ani de viață, familia pentru un copil este aproape întreaga lui lume. Nu este de mirare că psihicul copilului se schimbă rapid sub influența atitudinilor date de părinți.

De regulă, stima de sine este mai mare pentru cei care au crescut ca un singur copil în familie. Dacă sunt mai mulți copii, ei sunt adesea comparați între ei. Copilul care pierde în această „competiție” crește, de obicei, nesigur.

Stima de sine se formează cel mai bine într-o familie în care mama este calmă, bună și îi sprijină mereu pe copii, iar tatăl este strict și exigent, dar corect.

Motivul 2. Eșecuri frecvente în copilărie.

Eșecurile se întâmplă în viața tuturor, dar în copilărie, unele evenimente pot schimba serios atitudinea unei persoane față de ea însăși. De exemplu, divorțul părinților poate deveni o adevărată traumă psihologică pentru un copil. Învinuindu-se pentru asta, el crește notoriu și nesigur.

Nevoia de a crește stima de sine a copilului poate provoca, de asemenea, un eveniment minor pe care un adult l-ar suporta calm. De exemplu, poate fi o tragedie pentru un tânăr sportiv dacă nu câștigă o competiție pentru care se pregătește de foarte mult timp. Încă nu înțelege că acest lucru se întâmplă des în sport, iar părinții pot pur și simplu să nu acorde prea multă importanță situației.

Dacă la vârsta preșcolară și școlară un copil aude negativitate de la părinți, din anumite motive este tachinat de semeni sau nu atinge succesul dorit într-o afacere, toate acestea duc la formarea de stereotipuri: „Nu sunt ca toată lumea. Sunt altfel”, „Am ghinion”, „Sunt mediocru” și așa mai departe.

Motivul 3. Lipsa unor obiective clare în viață.

Când o persoană are un scop, trebuie să lucreze constant, să se perfecționeze și să meargă înainte. Oricine nu vrea să devină bogat/ faimos/ recunoscut și așa mai departe este în esență pasiv.

Conceptul de stimă de sine scăzută este, astfel, puternic asociat cu pasivitatea. Trăind într-o „zi de marmotă” constantă, înecându-se în nesfârșite îndatoriri casnice, o persoană încetează să se gândească la potențialul său creativ. Această „mlaștină” poate trage chiar și o personalitate strălucitoare atât de mult, încât încetează să-i mai pese de aspectul ei, de finanțe, de carieră și așa mai departe. Desigur, într-o astfel de situație, este destul de dificil să crești încrederea în sine.

Motivul 4. Mediu social nesănătos.

Gândurile fiecărui individ sunt influențate de societate. Și dacă în mediul unei persoane majoritatea oamenilor trăiesc într-un anumit fel, atunci ea adoptă inconștient acest model de comportament. Deci, a avea un model de urmat poate fi un impuls care îți va permite să-ți crești stima de sine. Dacă mediul tău este format în întregime din oameni inerți, care visează, este puțin probabil să trezești brusc dorința de a schimba ceva.

Așadar, merită să-ți evaluezi împrejurimile: te trag la fund? Dacă cunoștințele cu care petreci adesea timp sunt obișnuite să se plângă constant de viață, în loc să se străduiască pentru tot ce este mai bun, un astfel de cerc de prieteni nu va contribui în niciun fel la propria ta realizare. Încearcă să limitezi comunicarea cu acei oameni care văd doar negativul în viață. În schimb, încearcă să intri în legătură cu oameni care au obiective clare și au succes.

Motivul 5. Defecte de aspect și sănătate.

Un copil care arată „nu ca toți ceilalți” devine automat un obiect de ridicol. Dacă părinții susțin de obicei copiii bolnavi, atunci colegii arată cu degetul, le pun diverse porecle, refuză să comunice cu ei.

Excesul de greutate, ochelarii, dinții strâmbi sau aparatul dentar pot fi toate motivele pentru care un grup ignoră sau împinge agresiv un copil. După un astfel de impact negativ, poate fi extrem de dificil să crești stima de sine.

Este foarte important modul în care părinții se comportă într-o astfel de situație. Ei ar trebui să-l ajute pe copil să elimine cât mai mult posibil deficiențele existente, precum și să-și dezvolte virtuțile, ceea ce va ajuta la creșterea încrederii în sine.

Cum să faci față stimei de sine scăzută dacă mediul te umilește

Cea mai rezonabilă cale de ieșire din această situație este schimbarea mediului. Uneori, situația poate fi schimbată în favoarea ta, dar, de regulă, oamenii aderă la stilul obișnuit de comunicare indiferent de situație. Prin urmare, dacă cineva te umilește în mod deliberat, refuzul de a comunica cu această persoană va ajuta la creșterea stimei de sine.

Atunci când îți schimbi cercul social, poți întâlni o mulțime de oameni interesanți, participând la diferite cursuri sau training-uri. Dar dacă în noua echipă devii și obiectul ridicolului, acest tipar nu poate fi ignorat. Poate că ceva din comportamentul tău îi face pe alții să înțeleagă că nu poți răspunde negativului către adresa ta. Sesiunile cu un psiholog profesionist vor ajuta la rezolvarea acestui lucru și la creșterea încrederii în sine.

Privește viața ca pe un film în care tu și numai tu ești personajul principal. Privește viața, cu toate „surprizele” ei, ca pe o vacanță făcută pentru tine. Mai întâi, crede în tine, iar apoi alții vor crede în tine.

 

Vezi și Pașii pentru Succes în Carieră