582 vizualizări

Ce este îngrijirea corectă a tenului. Reguli de îngrijire a pielii tenului mixt, uscat sau gras și etapele acesteia. Pașii corecți de îngrijire a pielii.

 

Aproape toată lumea visează la o piele frumoasă. Suntem gata să investim o cantitate uriașă de efort, timp și bani pentru a realiza acest vis, vizitând cosmetologi și chirurgi plastici, încercând diverse proceduri și cumpărând creme scumpe – doar pentru a atinge idealul. Dar uneori se dovedește că pentru o piele care arată bine este suficient doar să facem câțiva pași de îngrijire a tenului. Am descris în acest articol ce este îngrijirea corectă a tenului mixt, gras sau uscat și etapele acesteia.

Nu mai curățați dur pielea

Printre principalele reguli de îngrijire a pielii este important să menționăm despre felul în care ne curățăm tenul. De multe ori mergem prea departe în lupta pentru o piele frumoasă. Folosim mijloace agresive pentru spălare, după care ni se pare că pielea devine cu adevărat curată. Adevărul însă e altul: în acest caz, întregul strat protector este spălat de pe piele, devine prea uscat și începe să producă mai activ grăsime pentru a se recupera. Ca rezultat, acest lucru duce la formarea timpurie a ridurilor, acneei și inflamației. Un efect similar poate fi obținut cu utilizarea excesiv de activă a exfoliantelor. Dacă aveți pielea uscată, sensibilă sau predispusă la inflamație, nu sunt deloc permise exfolieri.

Mai mult, diferite dispozitive pentru curățarea mecanică acționează și mai agresiv asupra pielii: bureții abrazivi, perii de piele, cu care ne frecăm nemilos pe față etc. Toate acestea duc la formarea microdeteriorărilor straturilor de suprafață ale pielii. Ca urmare, devine mai grosieră, iar pe ea apar elemente inflamatorii.

Cum este corect?

Detergenții acizi funcționează cel mai bine pentru a exfolia celulele moarte ale pielii, pentru a îndepărta punctele negre și pentru a uniformiza tenul. Adresați-vă cosmeticianului vostru pentru a găsi cel mai bun demachiant pentru tipul vostru de piele.

Nu vă auto-medicați când e vorba de acnee

Pașii de îngrijire a tenului includ și acest subpunct. Nimeni nu este mulțumit de coșurile și punctele negre de pe față. Mâinile “cer” să le stoarcă, iar publicitatea promite că, dacă cumpărați doar această loțiune magică/ unguent/ cremă, totul va dispărea în 5 minute. Din păcate, dacă ar fi atât de simplu, nu ar mai exista persoane cu piele problematică.

Cum este corect?

Tratamentul împotriva acneei trebuie efectuat de un dermatolog sau cosmetolog. Abordarea tratamentului este întotdeauna complexă și, în primul rând, medicul vă va recomanda efectuarea unui test biochimic de sânge, o ecografie a cavității abdominale, vă va sugera verificarea paraziților și, eventual, referirea la un imunolog, gastroenterolog, ginecolog sau endocrinolog pentru consultare, dacă există indicații pentru acest lucru. Și numai după ce problemele cu tractul gastro-intestinal, cu ficatul, cu sistemul genito-urinar și altele vor fi excluse, va fi prescris tratamentul.

Abordarea tratamentului acneei diferă în funcție de gravitatea bolii, prevalența procesului, vârsta și sexul pacientului.

Deoarece acneea apare cel mai adesea din cauza disfuncției hormonale, acestea sunt de obicei tratate cu contraceptive hormonale (numai pentru fete) și retinoizi (atât pentru fete, cât și pentru bărbați). Toate medicamentele sunt prescrise numai după o examinare cuprinzătoare și sub supravegherea constantă a unui medic. Selecția contraceptivelor se efectuează în comun acord de un ginecolog și un dermatolog, ținând seama de caracteristicile individuale ale corpului pacientului.

Retinoizii sunt un analog sintetic al vitaminei A, special dezvoltat pentru tratamentul acneei. Aceștia, în majoritatea cazurilor, vă permit să obțineți o remisie stabilă până la 5-6 ani.

Pentru toate tipurile de acnee, este necesar un tratament local. Medicamentul este selectat în funcție de gravitatea manifestărilor și de natura erupției cutanate.

În plus față de tratamentul specific al acneei, medicul va lucra pentru a elimina cauza principală a bolii: poate fi numirea medicamentelor care normalizează funcția tractului gastro-intestinal, tratamentul parazitozei, selecția corectă a produselor cosmetice care nu au efect comedogen (nu înfundă porii), corectarea sistemului de igienă personală.

Nu vă bronzați

Soarele este unul dintre cei mai mari dușmani ai pielii noastre! Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete duce la fotoîmbătrânire, hiperpigmentare, subțierea și uscarea pielii. Cel mai trist lucru este că daunele se acumulează treptat și vă puteți bucura de plajă destul de mult timp înainte, dar într-un moment departe de momentul perfect, observați că calitatea pielii voastre s-a deteriorat brusc: au apărut o mulțime de riduri, s-a pierdut elasticitatea și pe ea au apărut pete urâte. Este foarte, foarte greu să scăpați de consecințele abuzului de raze solare.

Cum este corect?

Protejați-vă pielea de soare tot timpul anului! Vara, la mare, folosiți o cremă cu factor de protecție (SPF) de cel puțin 50-60, în oraș – de cel puțin 20-30. Și amintiți-vă că protecția UV este necesară atât iarna, cât și într-o zi înnorată.

Nu mai experimentați

Cei mai buni antioxidanti pentru ingrijirea pielii - Remodelare corporala

Încercarea a ceva nou este întotdeauna distractiv. Dar experimentele, în special în domeniul frumuseții și sănătății, nu duc întotdeauna la rezultate bune. Internetul și paginile revistelor sunt pline de diverse sfaturi: ungeți-vă fața cu lapte, fulgi de ovăz, căpșuni, faceți măști de păr cu ceapă, cumpărați această cremă „unică” cu o compoziție de neînțeles de pe site-ul chinezesc etc. Cu siguranță, fiecare fată poate spune câteva povești amuzante sau triste (în funcție de consecințe) despre experimentele sale cosmetice.

În cel mai bun caz, cu astfel de experimente, veți pierde pur și simplu timp și bani; în cel mai rău caz, va dura mult și greu să vindecați pielea deteriorată.

Cum este corect?

În zilele noastre, există multe medicamente și metode dovedite, certificate, fiabile și care vă vor permite să obțineți efectul dorit fără riscuri pentru sănătate. Cosmetologul vă va ajuta să găsiți remediul eficient și sigur pentru rezolvarea a aproape orice problemă a pielii.

Urmați igiena

Este evident pentru toată lumea că trebuie să vă curățați în mod regulat pielea. Dar despre unele momente uneori mai uităm:

Ecranul telefonului

Ștergeți în mod regulat ecranul telefonului cu șervețele speciale. S-a dovedit deja că pe telefon există mai multe bacterii decât pe scaunul de toaletă! Și dacă nu doriți ca toate acestea să fie pe fața voastră și să vă provoace iritarea pielii, stabiliți o regulă pentru a vă menține telefonul curat.

Perii și bureții de machiaj

Toate produsele de machiaj trebuie curățate temeinic. Periile și bureții sunt permanent în contact cu pielea noastră; pe ele se acumulează sebum, praf și resturi de machiaj – toate acestea sunt un mediu fertil pentru microbi. Prin urmare, asigurați-vă că, din când în când, clătiți toate periile cu detergent și le uscați bine. Bureții pot fi introduși în cuptorul cu microunde timp de un minut după spălare pentru o dezinfectare suplimentară.

Pernele

Pernele interacționează în mod constant cu fața noastră și este important să nu uităm că o mulțime de lucruri se acumulează pe fețele de pernă: sebum, praf, resturile cremelor noastre de față etc. Astfel, schimbați în mod regulat fețele de pernă – cel puțin o dată pe săptămână, dacă aveți pielea fără probleme și la fiecare trei zile – dacă există elemente inflamatorii pe piele. Mai bine să alegeți fețe de pernă din țesături naturale: bumbac, in, mătase.

Pălării, căciule, fulare

Toamna și iarna, posibil să observați că iritația și inflamația apar pe frunte și obraji. Pot fi asociate cu pălăriile, eșarfele, glugile care ne protejează de frig. Desigur, nu vă sugerăm să mergeți cu capul gol în frig, dar asigurați-vă că țineți evidența frecvenței cu care vă spălați pălăriile și eșarfele. De asemenea, acordați atenție materialului căciulelor – unele pot irita pielea.

Pașii corecți de îngrijire a tenului   

Rutina zilnică a pielii trebuie să includă și pașii corecți de îngrijire a tenului:

  1. Curățare

Spălați-vă fața cu un demachiant ușor, atât dimineața, cât și seara. Acesta este un element obligatoriu, deoarece pe piele se acumulează praf, murdărie, grăsime, transpirație.

Este imperativ să vă curățați fața de machiaj în fiecare seară; în niciun caz nu trebuie să vă culcați machiată – acest lucru este foarte dăunător pielii! Machiajul este cel mai bine îndepărtat cu produse speciale, apă micelară sau ulei hidrofil.

  1. Tonifiere

După ce vă spălați fața, ștergeți-o cu o dischetă de bumbac, înmuiată în toner. Tonerul nu numai că ajută la îndepărtarea impurităților reziduale, dar de asemenea înlătură porii, uniformizează tonul și textura pielii, făcând îngrijirea suplimentară mai eficientă. Alegeți un toner ținând cont de caracteristicile pielii: cu acizi pentru problematică, cu vitamine sau uleiuri.

Dacă folosiți seruri, loțiuni de vindecare, măști nutritive – aplicați-le după etapa de tonifiere!

  1. Hidratare

Ultimul pas în îngrijirea zilnică este hidratarea și hrănirea pielii. O cremă bine aleasă poate face minuni – cu o utilizare regulată, pielea voastră va fi întotdeauna hidratată, îngrijită și protejată.

Dimineața, după faza de hidratare, nu uitați să aplicați protecție solară (dacă crema de zi nu o conține).

 

Vezi și beneficiile uleiului de cocos