1,845 vizualizări

Cele mai bune băuturi alcoolice: spaniole, japoneze, rusești, franțuzești, grecești. Lista cu băuturi alcoolice slabe și tari, de 70-80 grade. Denumiri: bere, lichior, rom.

Toți știu despre pericolele și efectele consumului de băuturi alcoolice. În același timp, industria de băuturi alcoolice ca aperitive este una dintre cele mai populare din lume, volumul producției de alcool la nivel mondial fiind uimitor.

Omul a băut cu multe, multe milenii în urmă și continuă să bea până în zilele noastre. Principalul lucru este să nu exagerați, altfel consecințele ar putea să nu fie cele mai favorabile. Dar fiecare este responsabil pentru el însuși. S-a dovedit în practică că alcoolul este excretat din corpul uman după 21 de zile. Adică niciodată, judecând cum poți rezista ispitei dacă piața modernă a alcoolului este plină de diverse creații de băuturi în sticluțe mici, strălucitoare și atrăgătoare. De aceea, mereu țineți minte că „consumul excesiv de alcool este dăunător sănătății voastre”.

Mai jos am adunat o listă cu băuturi alcoolice și denumiri, modul de producere și un top băuturi alcoolice slabe și tari.

Băuturi alcoolice după modul de producere

Potrivit Wikipedia, „alcoolul provoacă euforie, scăderea anxietății, creșterea sociabilității, sedarea, tulburarea cognitivă, a memoriei și a funcției motorii și depresia generalizată a funcției sistemului nervos central”.

Cu toate acestea, alcoolul ocupă un loc important în viața și cultura majorității țărilor și popoarelor lumii. Dacă încercați să numărați toate băuturile inventate de omenire, lista va fi foarte impresionantă. Toți cei care consumă alcool cu ​​bună știință știu și iubesc consecințele acestuia. Totuși, merită remarcat faptul că alcoolul poate fi și periculos. Oricine a experimentat o mahmureală bună știe asta! Prin urmare, de regulă, alcoolul este strict reglementat în întreaga lume.

În această ordine de idei, cunoașterea procesului de producere a băuturilor alcoolice este esențială pentru a înțelege ce este alcoolul în sine.

Cel mai vechi și principal mod de producere a alcoolului este fermentația (din punct de vedere științific). Acest proces are loc în mod natural în fiecare zi în lumea din jurul nostru. Esența lui constă în faptul că microelementele care se află în drojdie absorb zahărul și, pe baza acestuia, eliberează alcool. Deci drojdia este ingredientul magic care transformă zahărul în alcool!

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au transformat procesul de fermentare într-o artă și știință. Și absolut orice conține zahăr poate fi fermentat în alcool. Berea este făcută din must de cereale fermentat. Vinul este făcut din struguri fermentați. Cidrul se face din mere sau pere fermentate.

Următorul pas către obținerea unor tipuri mai complexe de alcool este procesul de distilare. Aici secretul constă în faptul că procesul de fermentație naturală nu poate ridica puterea băuturii peste 15%. Odată ce procentul de alcool din băutură atinge acest punct, fermentarea nu mai este posibilă. Mai mult, la acest nivel, băutura nu este destul de stabilă și, de regulă, i se adaugă zahăr pentru a obține un gust clar. Și aici începe procesul de distilare.

Așadar, distilarea este procesul de separare a alcoolului într-un lichid fierbinte și părțile sale constitutive. De exemplu, mustul de cereale în timpul procesului de distilare va fi separat în alcool, apă și sediment. Separând alcoolul de ceilalți constituenți, acesta devine mai concentrat. Deoarece alcoolul are un punct de fierbere mai mic decât apa, poate fi separat într-o formă gazoasă sau, mai simplu, evaporat. Și apoi vaporii se răcesc până la punctul de rouă, unde vor reveni din nou la starea lichidă.

Este important de reținut că, pentru a crea băuturi distilate, se folosesc aceleași băuturi fermentate, doar că tăria lor este crescută în timpul procesului de distilare, obținându-se astfel alcool cu ​​diferite niveluri de tărie. Aceste băuturi nu au gust, dar au un miros ascuțit de alcool. Nivelul de tărie al băuturilor distilate poate varia de la 20% la 70%, dar majoritatea au aproximativ 40%.

Concluzionând, toate băuturile ulterioare se bazează pe alcool cu ​​adaos de arome. Fie în etapa de fermentare, fie în etapa de distilare. Astfel, toate tipurile de alcool pot fi împărțite în trei categorii principale: băuturi fermentate, distilate și amestecate.

Principalele tipuri de băuturi fermentate includ: bere, vin, cidru.

Principalele tipuri de băuturi distilate includ: vodcă, coniac, whisky, rom, tequila.

Grupa băuturilor mixte se remarcă din clasificarea generală, întrucât nu prezintă uniformitate în tipul de producție. De regulă, include: vinuri fortificate (la vinul fermentat se adaugă zahăr și alcool), lichioruri (la alcool se adaugă masa de zahăr dulce), diverse tincturi pe ierburi și fructe de pădure.

Tipuri de băuturi alcoolice după tărie

pexels photo 1283219

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au învățat cum să facă diferite tipuri de rețete de băuturi alcoolice de casă, care acum sunt iubite în multe țări ale lumii. Sortimentul mare care este oferit astăzi în domeniul de băuturi alcoolice și lista acestora este foarte diversificat, fiecare țară având propriul mod de a pregăti băutura națională. Dacă e să ne orientăm după tăria acestora, putem distinge mai multe grupuri principale:

  1. Slabe (cu alcool scăzut);
  2. Medii (cu alcool mediu);
  3. Tari (cu alcool puternic).

Băuturi alcoolice slabe

În general, normele și cantitățile de alcool care determină tăria băuturii sunt un lucru efemer. În unele țări aceste standarde sunt mai ridicate, în altele sunt mai scăzute.  Prin urmare, vom considera băuturile cu conținut scăzut de alcool acele tipuri de băuturi alcoolice în care conținutul de alcool nu depășește 8%. Aici putem include:

  • Berea – are multe proprietăți utile, dar și dăunează organismului în mod egal;
  • Cidrul – este o băutură de mere foarte interesantă, făcută fără utilizarea drojdiei. Tăria sa maximă este de aproximativ 7%, de obicei aproximativ 2%;
  • Toddy – un produs exotic de fermentare al sucurilor unor palmieri;
  • Kvas – în mod tradițional, nu este considerat un tip de băutură alcoolică, dar conține alcool în cantități foarte mici;
  • Kumis – este un produs lactat fermentat, obținut din lapte de iapă, care conține o cantitate foarte mică de alcool.

Băuturi alcoolice medii

Această categorie conține băuturi cu până la 30% alcool etilic. Cele mai faimoase dintre ele sunt:

  • Vin – în esență, suc de struguri fermentat. Sunt cunoscute numeroase proprietăți benefice ale vinului, în special ale vinului roșu. Cu toate acestea, lucrul dat nu l-a împiedicat să fie alcool;
  • Hidromel – este o băutură alcoolică obținută din produsul alimentar cu același nume. De obicei, se distinge de miere, deși în general nu există o mare diferență între cele două;
  • Glintwein sau vinul fiert – care reprezintă fructe fierte în vin;
  • Grog – rom puternic, diluat cu apă;
  • Sake sau vin de orez – tip de băuturi alcoolice japoneze;
  • Punch – vin diluat cu suc. Adesea, în punch există mai mult suc decât vinul în sine;
  • Șampanie – are de la 9 la 20%; este o băutură de vin obținută prin fermentare secundară;
  • Vermut – are de la 16 la 18% și este la fel ca vinul, cu adaos de arome de plante medicinale.

Băuturi alcoolice foarte tari

Toate celelalte tipuri de băuturi alcoolice sunt foarte tari, a căror tărie poate ajunge la aproape 80%. Dacă consumați un astfel de alcool fără măsură și în doze mari, atunci există o mare posibilitate de a otrăvi corpul. Așadar, lista de băuturi alcoolice tari include:

  • Țuică – produsă din distilarea vinului de struguri sau de mere;
  • Tinctură – obținută prin infuzarea cu alcool a diverselor fructe de pădure și condimente;
  • Vodcă – tăria băuturii este de la 40 la 53%, fiind o băutură rusească veche;
  • Rom – are până la 38 de grade și este făcut din trestie;
  • Whisky – are de la 40 la 50 grade; se obține mai ales din porumb, orz, secară și grâu;
  • Tequila – are de la 40 de grade și mai sus. Pentru a face această băutură, se folosesc agave albastre sau mixte pentru distilare;
  • Sambuca – are de la 38 la 42 grade; în esență, aceasta este o vodcă obișnuită cu adăugarea de colecție de plante;
  • Coniac – are de la 40 la 60 grade; se obține prin distilarea sucului de struguri sau de mere;
  • Gin – poate fi de până la 47 de grade, dar se face din alcool de cereale obișnuit, cu diverse adaosuri (fructe citrice, boabe de ienupăr, coriandru);
  • Lichior – are de la 15 la 75 de grade. Lichiorurile sunt cele mai bogate în calorii băuturi alcoolice, deoarece sunt făcute din fructe de pădure sau sucuri de fructe;
  • Absint – are de la 60 la 85 grade și este considerată cea mai tare băutură, conținând pelin amar în compoziția sa.

Denumiri de băuturi alcoolice

Cererea creează ofertă, așa că atâta timp cât cererea pentru diverse băuturi alcoolice puternice și slabe în lume este mare, cantitatea lor doar va crește. Astăzi, lista cu exemple de băuturi alcoolice este nesfârșită. Fiecare națiune, fiecare țară are propriile capodopere cu alcool etilic în compoziție. Toate sunt speciale, se disting printr-o compoziție diferită, diverse origini și caracteristici individuale. Vom încerca să descriem fiecare dintre băuturile alcoolice cu efecte pozitive și negative, mai cunoscute și nu prea, puternice și slabe, dulci și acrișoare.

Kvas. Această băutură tradițională slavă, iubită de toată lumea, are o tărie de 1,2%. Se face prin acid lactic incomplet și fermentație alcoolică a mustului. Face parte din băuturi alcoolice ieftine și consumate chiar și de copii.

Bere. Nu este exagerat să spunem că întreaga lume iubește berea ca tip de băuturi alcoolice! Primul creator al berii, obținută prin fermentarea mustului de malț cu drojdie și hamei, este încă necunoscut, dar se crede că rădăcinile acestei băuturi alcoolice vechi datează din 9500 î.Hr. Astăzi, cel mai vechi produs este consumat în întreaga lume, mai ales în țări precum Germania, Republica Cehă, Austria, Irlanda, Rusia și altele. Tăria „berii” este de obicei de la 5 la 14% și, cel mai adesea, este denumită băutură cu conținut scăzut de alcool.

Vin. Printre cele mai bune băuturi alcoolice se consideră, desigur, și vinul. Există vinuri roșii, albe și rose, precum și băuturi brute, seci, dulci, demidulci și demiseci, fiecare dintre ele creată în timpul fermentației sucului de struguri. Concentrația „băuturii adevărului” este de la 9 la 22%, iar Franța este considerată lider în industria vinului.

maksym kaharlytskyi 3uJt73tr4hI unsplash

Portwein. Aceasta este o băutură tradițională portugheză, un vin de struguri fortificat, cu o tărie de aproximativ 17-20 de grade. Este o băutură „serioasă”, întrucât are categoria „denumire controlată de origine”.

Madeira. Încă un tip de vin fortificat portughez. Acest produs cu alcool mediu are de obicei o tărie de aproximativ 20%. O caracteristică a Madeira este menținerea materialului vinicol la temperaturi ridicate de la 60 la 80 °C.

Sangria. Este o băutură alcoolică răcoritoare pe bază de vin, ușor de preparat, de origine spaniolă și portugheză, foarte populară însă și în alte țări vorbitoare de spaniolă ca Uruguay și Argentina. Mai conține fructe, apă carbogazoasă, îndulcitor, coniac sau alte băuturi alcoolice bune, precum vermut sau lichior. Sangria nu este un cocktail, ea preparându-se în boluri și nu în mixere.

Gin Tonic. Face parte din băuturi alcoolice hibrid. Este, de fapt, un cocktail, iar raportul dintre gin și tonic variază în funcție de gust, puterea ginului, alte mixere de băuturi adăugate etc., majoritatea rețetelor cerând un raport între 1:1 și 1:3. De obicei, este ornat cu o felie de lime. Gheața adăugată răcește ginul, atenuând efectul alcoolului din gură și făcând băutura mai plăcută și răcoritoare la gust.

Sherry/ Jerez. O băutură cu alcool mediu foarte interesantă. Acest vin este produs în Spania prin fermentarea mustului de struguri sub pelicula așa-numitei “fleur”, un tip de drojdie. Conținutul de alcool din acest tip de băuturi alcoolice spaniole este de aproximativ 20%.

Marsala. Dacă să-l credem pe cuvânt pe amiralul Nelson, atunci acesta este „un vin demn de masa celui mai exigent lord”. Tăria la Marsala este de aproximativ 17-18%. Acest vin puternic de desert din Sicilia italiană este oarecum similar cu Madeira, dar are un conținut mai mare de zahăr și, cu siguranță, nu face parte din băuturi alcoolice pentru diabetici.

Malaga. Se referă la vinurile de desert, care sunt meritul locuitorilor provinciei spaniole Malaga. Puterea băuturii variază între 13 și 22%, iar particularitatea producției sale este fermentarea separată a trei tipuri diferite de must în moduri diferite.

Tokaji. Experții disting acest vin, produs în Ungaria și Slovacia, ca tip separat de băutură alcoolică. Tăria Tokaji este de aproximativ 10-12%, iar gustul său caracteristic de băuturi alcoolice și miere nu se găsește în niciun vin existent în lume.

Vermut. Crearea sa este atribuită lui Hippocrate, care a fost „tratat” de acesta încă din secolul al V-lea î.Hr. Vermutul este un vin fortificat (16-18%), aromat cu diverse ierburi și plante medicinale, unde rolul principal îl joacă pelinul. Primul care a folosit cuvântul “vermut” ca denumire comercială este Antonio Benedetto Carpano, din Torino, Italia, în 1786. El s-a inspirat din limba germană, unde pelinul și rețeta de vin pelin se numesc „Wermut”. Există trei sortimente de vermut, de la cel mai sec la cel mai dulce: extra sec, bianco, rosso. Vermutul roșu este servit fie ca aperitiv, răcit și nediluat cu alte băuturi, fie ca ingredient de bază în cocktail-uri de tip Manhattan. Vermutul alb este de obicei sec și se poate bea ca aperitiv simplu, dar mult mai des se folosește ca băuturi alcoolice pentru cocktail de tip Martini.

Cidru. Această băutură cu conținut scăzut de alcool (de la 2 la 7%) este obținută prin fermentarea sucului de mere fără a adăuga drojdie. Franța (regiunile Bretania și Normandia) s-a remarcat ca creatoare de cidru de cea mai înaltă calitate.

Perry. După principiul producției și a caracteristicilor, seamănă cu cidrul, dar se bazează pe suc de pere, făcând parte din băuturi alcoolice cu zahăr într-o cantitate mult mai mare. Conținutul de alcool este de la 5 la 8,5%. Marea Britanie, Spania și, desigur, Franța sunt principalii experți în alcoolul „de pere”.

Champagne. Aceasta este cea mai solemnă și misterioasă băutură cu alcool mediu, una dintre cele mai populare băuturi alcoolice franțuzești, având o tărie de aproximativ 8-13% și făcută exclusiv în provincia franceză Champagne prin metoda fermentației secundare a vinului. De aici și bulele de dioxid de carbon din acest vin spumant.

Sake. O băutură alcoolică japoneză, a cărei tărie ajunge la 14,5-20 de grade. Este ușor de ghicit din ce își fac băutura japonezii – desigur, din orez. Deci, sake-ul se obține prin fermentarea orezului.

Sato. Acesta este numele vinului tradițional din Thailanda, produs prin fermentarea orezului. Tăria este puțin mai mică decât tăria standard a vinului – aproximativ 7-10 grade.

Absint. Cunoscut și ca „zâna verde” sau „cea mai bună prietenă” a lui Van Gogh și Pablo Picasso. Este cea mai tare băutură alcoolică din lume, de 70-86 grade. A fost interzisă printre băuturi alcoolice în multe țări, din cauza componentei sale toxice – tuyona, care poate provoca halucinații. Apoi a revenit din nou pe piață. Se știe că absintul a apărut pentru prima dată în Elveția, iar astăzi este preparat în Cehia, Franța, Italia și în alte țări.

Aquavit. Face parte din băuturi alcoolice tari (de la 38 la 50%), de culoare gălbuie. Ideea de a crea această „apă a vieții” (traducere din latina „aqua vitae”) aparține Suediei și Norvegiei, care obținut băutura din prelucrarea cartofilor.

Arak. Dacă bei exagerat din această băutură, vei transpira mult. Cel puțin, asta susțin producătorii de arak – stăpânii Orientului Mijlociu, Europei de Sud-Est și Asiei Centrale. Arak este o băutură alcoolică tare (de la 40 la 55 de grade), obținută prin distilare, iar în funcție de țară, procedura de fabricare a acesteia și materiile prime sunt foarte diferite.

Pastis. Franța ne încântă cu această băutură tare (40-45%) încă din 1915. Își datorează prezența interdicției pe care Europa a impus-o absintului la începutul secolului al XX-lea, care a provocat o cerere uriașă pentru înlocuitorii săi. Așadar, pastis, un înlocuitor al absintului, face parte din băuturi alcoolice cu arome, fiind o vodcă franceză condimentată cu anason.

Mastică. Ar trebui să fii atent la această băutură, deoarece tăria sa de 47% poate doborî chiar și un cal! Acest alcool tare este preparat în Bulgaria pe bază de extract de anason. Cu toate acestea, producătorii macedoneni concurează serios astăzi cu bulgarii.

Brandy. Un termen destul de general pentru băuturi alcoolice distilate. Puterea brandy-ului, de regulă, este de la 40 la 60%. Mai jos sunt opt nume de băuturi alcoolice legate de acest „tip”.

  1. Coniac. Mulți critici îl consideră cel mai nobil tip dintre băuturi alcoolice bune pentru organism. Este produs în Franța, în regiunea Charente, din struguri, folosind o tehnologie specială. Producția sa este controlată de oficialii guvernamentali, iar tăria băuturii nu trebuie să depășească 40 de grade.
  2. Armagnac. Dacă francezii au dăruit lumii coniacul, atunci armagnacul și l-au lăsat lor. Este incredibil de bun! Această băutură tare este preparată în Gasconia (Franța) din soiuri de struguri prin distilarea vinului de struguri. Nivelul de alcool este de aproximativ 40%.
  3. Grappa. Face parte din băuturi alcoolice italiene. Inițial, italienii o preparau din deșeurile rămase după producția de vin. Astăzi, grappa este o băutură populară cu o tărie de 40 până la 50%, rezultată din distilarea tescovinei de struguri.
  4. Calvados. Creditul pentru crearea rachiului de mere, obținut prin distilarea cidrului, aparține Franței. Tăria băuturii care a venit din Normandia Inferioară este de 40 de grade. Uneori, Calvados este făcut dintr-un amestec de mere și pere.
  5. Kirschwasser. Este un tip de băuturi alcoolice țuică cu o tărie de aproximativ 40%, obținută prin distilarea mustului de cireșe negre. Kirschwasser este destul de vechi, apărând mai întâi în Germania și apoi în estul Franței în secolul al XVII-lea.
  6. Rachiu. Acest brandy cu o tărie de 45% este făcut din suc de prune fermentat în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria și Croația.
  7. Metaxa. Băutura alcoolică grecească poartă numele creatorului său, grecul Spears Metax, care în 1888 a obținut-o amestecând țuica de struguri cu vinul de struguri și adăugând infuzie de plante la acest „amestec exploziv”. Așadar, Spears Metax a făcut din Grecia lider în producția de metaxa, a cărei tărie nu depășește 40 de grade. Este una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice grecești.
  8. Vodcă. Invitata principală printre toate băuturile alcoolice pentru petreceri! Completează gama variată de băuturi alcoolice rusești, fiind o soluție limpede apă-alcool cu ​​un conținut de alcool de la 40 până la 53%. Chiar dacă Rusia și Polonia sunt actualmente considerate principalii producători de astfel de băuturi alcoolice vodka, pentru prima dată aceasta a fost preparată de un anume doctor persan în secolul al X-lea.

Schnapps. Este mai degrabă o denumire generală pentru unele băuturi alcoolice cu o tărie de cel puțin 40%, obținute prin distilarea piureului din cereale (sau fructe). Schnapps intră pe piața mondială din Germania, Elveția, Austria și țările scandinave.

Whisky. După cum asigură scoțienii, creatorii acestei băuturi alcoolice whisky, nu există o astfel de persoană în lume căreia să nu-i placă, pur și simplu nu și-a găsit încă soiul preferat. Whisky-ul este o băutură cu o tărie de 40 până la 50%, obținută din cereale prin malț, distilare și învechire. Whisky-ul scoțian clasic este numit „scotch”. Irlanda este, de asemenea, considerată producătorul tradițional al băuturii.

Bourbon. Este același whisky, doar că american. Bourbonul este preparat în SUA din porumb folosind o tehnologie diferită. Are o tărie de 40-50%.

Gin. Un lichior tare (38-45%), favoritul domnilor englezi. În anii 1680, Anglia a „copiat” rețeta de gin din Olanda, unde a apărut pentru prima dată și acum este lider în producția sa. Această băutură este rezultatul distilării alcoolului de grâu cu adaos de ienupăr.

Maotai. Această băutură tare (35-53%), născută în China, este deosebită, deoarece se obișnuiește să o bei doar la cele mai solemne ocazii, fiind preferată printre băuturile alcoolice de eveniment. În China, maotai este făcut din kaoliang (o plantă din familia cerealelor) și este considerată o băutură națională și diplomatică.

Ouzo. Este un distilat dintr-un amestec de alcool etilic și ierburi aromatice, printre care anasonul. Astăzi, numai Grecia produce ouzo cu o tărie de la 40 până la 50%.

Raki. Acest tip de băuturi alcoolice turcești poate fi încercat de toți turiștii aflați în vacanță. Dar ar trebui să fiți atent cu el, deoarece tăria fluctuează între 40 și 50%. Băutura națională turcească este rezultatul distilării vinului de struguri, care este apoi infuzat cu rădăcină de anason.

Rom. Printre alte băuturi alcoolice, rom este destul de puternic (de la 30 la 78%), fiind preparat în Caraibe cu ajutorul fermentației și distilării ulterioare a siropului de trestie și a melasei.

Chacha. Stalin a spus următoarele despre acest alcool georgian, care amintește de țuica de struguri: „Este cea mai bună dintre toate tipurile de vodcă”. Apoi, s-a corectat: „Adevărat, nu îl beau eu însumi. Prefer vinurile ușoare”. Desigur, nu puteți numi chacha drept băuturi alcoolice fine, deoarece tăria sa este de la 45 la 60%.

Tutovka. În Transcaucazia (Armenia, Georgia, Osetia de Sud), producătorii fac această băutură alcoolică de 80 grade din dude alb-negre.

Hanshin. Băutura tradițională chineză este făcută din mei sau orez negru. Hanshin mai este numită și vodca chinezească de grâu, a cărei tărie variază de la 40 la 55 de grade.

Bambus. Ce crește în Indonezia? Desigur, bambus. Din semințele sale, indonezienii prepară o băutură alcoolică tare, de 40-50%. Aceasta conține halucinogene și alcool de lemn, care pot duce la pierderea vederii. Ei bine, locuitorii Indoneziei îl folosesc ca o băutură de cult și ritual, bazându-se pe voința Atotputernicului.

Cynar. Această băutură alcoolică cu 17% este făcută în Italia prin distilarea sucului de anghinare. În general, italienilor le place să „aromatizeze” totul, să ne amintim de același vermut. De asemenea, ei adaugă diverse ierburi aromatice și condimente la cynar.

Jagertee. Sau ceaiul de vânătoare, care este copleșitor de popular printre schiori. Această băutură este preparată în Austria dintr-un amestec de miere, ceai, vin roșu și rachiu, fiind considerată una dintre băuturi alcoolice sănătoase.

Kizlyarka. Aceasta este o vodcă de struguri cu o tărie de aproximativ 40%, al cărei nume provine de la orașul rus din nordul Republicii Daghestan – Kizlyar. Astăzi, kizlyarka este produsă de Întreprinderea Unitară de Stat „Fabrica de coniac Kizlyar”.

Tequila. Cu sare și lămâie. Fără acești „însoțitori” importanți, această băutură este greu de imaginat. Alcoolul tare (35-55 de grade) s-a născut în vecinătatea orașului Tequila, Jalisco, din Mexic. Materia primă pentru tequila este nucleul unei plante tradiționale pentru Mexic, numită agavă albastră.

alena plotnikova j4qiGqKKviU unsplash

Samogon. În multe țări, inclusiv Rusia, fabricarea și vânzarea de samogon este interzisă, existând diferite rețete de băuturi alcoolice făcute în casă de acest tip. Deci, acest „miracol” alcoolic este o băutură obținută ca urmare a distilării piureului din cartofi, cereale, fructe, sfeclă etc. Puterea băuturii variază în funcție de dorințele producătorului, dar, de regulă, marchează 40%.

Starka. O vodcă originală de secară, învechită într-un butoi de vin de stejar. De asemenea, îi sunt adăugate frunze de măr, pere și flori de tei. Nivelul de alcool al unei astfel de capodopere parfumate este de 40-43%, iar Polonia, Lituania, Belarus și unele regiuni ale Rusiei „invocă” crearea acesteia.

Lichior. În Evul Mediu, acest tip de băuturi alcoolice – lichior – era considerat „elixirul vieții”, devenind foarte popular în zilele noastre. Este o băutură dulce, aromată, al cărei conținut de alcool variază de la 15 la 40%. Italia produce băuturi alcoolice lichioruri în cantități mari din fructe alcoolizate și sucuri de fructe de pădure cu adaos de condimente, ierburi și rădăcini. Este mai mult apreciat ca tip de băuturi alcoolice pentru femei. Iată cele mai cunoscute lichioruri:

  1. Este un lichior pe bază de migdale;
  2. Este un aperitiv italian preparat din portocală amară, rubarba și alte condimente;
  3. Este un digestiv italian, originar din Sicilia, preparat din ierburi, rădăcini și coji de citrice;
  4. Este un lichior irlandez pe bază de cremă de whisky;
  5. Este un lichior cu aromă de zmeură produs în Franța;
  6. Un tip de lichior făcut în Italia prin infuzarea de coajă de lămâie. După ce veți gusta limoncello puternic parfumat (30-43%), corpul vostru va primi o doză uriașă de vitamina C. Îl puteți include în cele mai bune idei de băuturi alcoolice dulci.

Bitter. Vorbind despre băuturi alcoolice din anii ’80, bitter este un stil englezesc al berii, care variază în culoare de la auriu la chihlimbar închis și în tărie, de obicei, de la 3 la 5,5%. În secolul al XX-lea, bitter-ul a devenit cel mai popular tip de bere la halbă vândut în pub-urile britanice și a fost descris ca „băutura națională a Angliei”. Și-n America de Nord s-a instalat acest tip de băuturi alcoolice înainte de 1989, devenind una dintre cele mai populare beri artizanale.

Campari. Un lichior amar italian de la celebrul barman Gaspar Campari, creat pe bază de fructe și ierburi aromatice, fiind una dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice din plante. Concentrația standard a băuturii este de aproximativ 20,5-28%, dar există și Campari mai „inofensiv” cu un conținut de alcool de doar 10%. Este folosit cel mai des în cocktailuri.

Tinctură. Un extract alcoolic ușor de preparat, cu o tărie de până la 45%. Poate fi consumat atât pentru plăcere, cât și în scop medicinal, deoarece este infuzat cu diverse condimente, semințe, fructe, ierburi medicinale și parfumate. Potrivit informațiilor despre băuturi alcoolice de pe Wikipedia, tincturile pe bază de plante nu sunt întotdeauna preparate cu etanol ca și solvent. Mai rar sunt folosiți: oțetul, dietileterul și glicerina în băuturi alcoolice de acest tip.

Hrenovuha. Cea mai faimoasă tinctură amară din rădăcină de hrean, care a câștigat popularitate și o răspândire largă în Ucraina și Rusia. Tăria poate varia și ajunge uneori la 45%.

Nalewka. O băutură alcoolică tradițională din Polonia, similară cu tinctura. Deoarece nalewka este produsă mai degrabă prin perfuzie decât prin distilare, lichidul este de obicei colorat și oarecum opac. Din punct de vedere al gustului, nalewka este asemănătoare cu lichiorurile de fructe, dar este de obicei mai dulce și, în mare parte, nu are un gust puternic de alcool.

Nalivca. Băutură populară în Ucraina încă din secolul al XVII-lea și în Rusia din secolul al XIX-lea. În timp ce nalewka poloneză este o infuzie, nalivca ucraineană/ rusă se face prin umplerea unui borcan cu fructe, zahăr și apă, sigilarea acestuia și lăsarea conținutului să fermenteze. Astfel, băutura ​​este mult mai slabă (conținând de obicei mai puțin de 20% alcool) și seamănă la gust cu tinctura medicinală.

Nucata. Cunoscut și sub numele de Nocino, este un lichior italian făcut din nuci verzi. Nucile în sine erau cândva mândria Romei și rebunite sub numele de nucile lui Jupiter. Astăzi, băutura a devenit extrem de populară nu doar datorită gustului, ci și datorită proprietăților sale medicinale. Când nucata este preparată după rețeta tradițională, cu ingrediente 100% naturale, acest tip de băuturi alcoolice are beneficii multiple pentru organism, printre care reglarea secreției de hormoni tiroidieni sau stimularea bunei funcționări a ficatului. De asemenea, ajută la probleme digestive, gastrită și în multe alte boli. Lichiorul trebuie să aibă între 18-22°.

Krambambula. Tinctură tradițională belarusă, destul de puternică (până la 40%), bazată pe condimente picante, miere și diverse tipuri de băuturi alcoolice, inclusiv gin, vodcă sau absint. Există multe rețete diferite, având o culoare plăcută de miere/ chihlimbar. Inițial, krambambula făcea parte din băuturi alcoolice scumpe, datorită costului ridicat al condimentelor care fac parte din cocktail. De altfel, băutura amintește de lichiorul alcoolic care a venit în Letonia din Germania, din orașul Danzig, numit Krambambuli și foarte iubit de localnici. Încercând să repete gustul lichiorului german, locuitorii din Belarus au încercat să facă cocktailul propriu. De-a lungul anilor, rețeta a suferit modificări repetate, au fost introduse noi componente, iar calitățile gustative s-au îmbunătățit treptat. Apropo, este un tip de băuturi alcoolice făcute în casă.

Balsam. Un tip de tinctură pe ierburi medicinale cu adaos de rădăcini, uleiuri esențiale și fructe. Originar din estul și nord-estul Europei, cu conținut ridicat de alcool (40-45%).

Mezcal. Una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice mexicane, a cărei producție este concentrată în patru orașe, cel mai important fiind Santiago Matatlan. „Semnul” distinctiv al băuturii este omida mărinată care plutește pe fundul sticlei și punga de sare din aceeași omidă care trăiește în lăstarii de agave. Băutura are o tărie standard de aproximativ 38-43% și este preparată din sucul de agave albastre. Face parte din băuturi alcoolice fermentate.

Kumis. O băutură alcoolică din lapte de iapă sau de cămilă, originară din Asia Centrală și Mongolia și obținută prin fermentația alcoolică și lactică. Aceasta este o băutură interesantă, a cărei tărie poate varia semnificativ: de la 0,2%, 2,5%, 4,5% până la 40% (versiunea kazahă). Kumis se poate păstra până la două săptămâni.

Khuremge. Alături de alte băuturi alcoolice, acest nume este cunoscut în Republica Buryatia, Rusia. Khuremge are un conținut scăzut de alcool (cu o tărie de 2 până la 8%), fiind pe bază de zer fermentat din lapte de vacă și bacterii speciale.

Bilk. Este o bere japoneză făcută din lapte și malț. Băutura originală are un conținut scăzut de alcool, la care se adaugă drojdie de bere și hamei.

Chal/ Shubat. Reprezintă o băutură turcească din lapte de cămilă fermentat, fără alcool direct (are tărie de 1,1%), alb spumant, cu o aromă acră, populară în Asia Centrală – în special în Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan. În Kazahstan, băutura este cunoscută sub numele de shubat și este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice vara.

Arkhi. O altă băutură tare (până la 40%), făcută pe bază de lapte. De fapt, aceasta este vodcă cu lapte, care este produsă de popoarele din nordul Chinei, Mongoliei și sudul Siberiei.

Tarasun. Un alt tip de vodcă cu lapte (până la 40%), a cărei creare constă în fermentarea laptelui cu drojdie. Rezultatul este băutura khuremge menționată mai sus, care servește drept bază pentru tarasun. Este băutura națională a Buryatiei, folosită de locuitorii acestei republici în ceremoniile lor religioase sau în post. Este descrisă ca o formă de „whisky de lapte”.

Valpolicella Rechoto. O băutură italiană care aparține categoriei de băuturi alcoolice de vin de masă și are o tărie corespunzătoare de la 10 la 15%. Este preparată de 2000 de ani din soiuri rare de struguri cu ajutorul tehnicii „appassimento” (adică uscarea fructelor, în special prunelor). Vinul are un buchet bogat de esențe, cu aromă de cireșe coapte și fructe uscate.

Pineau des Charentes. Este un aperitiv din vestul Franței, cu o tărie de la 16 până la 22%, făcut în regiunile Charente, Charente-Maritime și (într-o măsură mai mică) Dordogne. Deși popular în regiunea sa de producție, este mai puțin cunoscut în alte regiuni ale Franței și oarecum neobișnuit în străinătate. Vinul fortificat (mistelle sau vin de liqueur) se obține fie din suc de struguri proaspăt, nefermentat, fie dintr-un amestec de must de struguri ușor fermentat, la care se adaugă coniac care trebuie să aibă o vechime de cel puțin 1 an. Există, de asemenea, o băutură similară numită „Troussepinette” care este făcută în Vendée și e adesea aromată cu pin sau fructe precum pere.

Pommeau de Normandie. Băutură alcoolică din Franța, care este preparată în Normandia dintr-un amestec de țuică de mere (calvados) cu suc de mere nefermentat. Ca rezultat, se formează un tip de băuturi alcoolice hibridate cu o tărie aproximativă de 18%.

Sambuca. Toți iubitorii de băuturi alcoolice și exemple la modă sunt familiarizați cu boabele de cafea de pe fundul paharului, lumina albăstruie de Sambuca arzătoare și gustul dulce. Această băutură tare (38-42%) aparține categoriei lichiorurilor și se prepară în Italia din anason, alcool de grâu, zahăr, extract din flori sau fructe de soc, precum și din ierburi aromatice. Este cel mai popular tip de băuturi alcoolice albastre.

Cachaca. Are aceeași „putere” asupra brazilienilor ca și vodca asupra rușilor. Băutura este destul de tare – 39-40% – și este preparată în Brazilia din extract de trestie de zahăr printr-o singură distilare. Cachaça este folosit aproape exclusiv ca ingredient în băuturile tropicale, Caipirinha fiind cel mai faimos cocktail.

Icewine. Nu putem atribui această băutură vinului obișnuit, pentru că este cu adevărat neobișnuit! Această băutură este produsă de Canada, Austria și Germania din sucul de struguri înghețați, pe care vitivinicolii îi colectează odată cu apariția primului îngheț. Tăria aproximativă este de 9 grade.

Floc de Gascogne. Aceasta este o băutură specială făcută din suc proaspăt de struguri și țuică locală Armagnac cu 60% tărie. Nivelul de alcool din produsul finit este de la 16 la 18 grade și este făcut de producătorii din Gasconia, Franța.

Pisco. Este un brandy incolor sau de culoare gălbuie până la chihlimbar cu o tărie de cel puțin 30 la sută. Băutura este preparată în Chile și Peru din struguri de înaltă calitate.

Chicha. Una dintre cele mai vechi băuturi din lume, care se prepară în mod tradițional astfel: femeile mestecă boabele uscate de porumb, iar masa rezultată se toarnă cu apă și se lasă la fermentat. În multe țări, această băutură este interzisă, deoarece este considerată purtătoare de boli. Conform tuturor tradițiilor, chicha se face în Ecuador, Columbia, Bolivia și Costa Rica. Tăria băuturii poate să fie foarte scăzută (5-8%) sau foarte mare (50%). Apropo, „martorii oculari” susțin că cea mai gravă mahmureală vine de la chicha.

Tongba. Potrivit legendei, aceasta este băutura preferată a yeti care jefuiesc satele în speranța „mahmurelii”. Băutura este preparată în Nepalul muntos din mei fiert și fermentat. În ciuda faptului că tăria acestei băuturi este scăzută, se poate îmbăta cu ușurință din ea, deoarece se obișnuiește să fie băută fierbinte, printr-un pai subțire.

Pulque/ Octli. Această băutură a fost inventată de divinul Opposum, care, din curiozitate, s-a urcat în desișurile agavei albastre și și-a strecurat sucul fermentat. Ei bine, este doar unul dintre mituri! Astăzi, pulque nu este foarte popular, fiind preparat în Mexic prin fermentarea sucului de agave în cantități foarte mici. Puterea băuturii este de la 6 la 18 grade. Are culoarea laptelui, o consistență destul de vâscoasă și un gust acru de drojdie. Totuși, există unele eforturi pentru a reînvia popularitatea băuturii prin turism.

Guarango. Guarango este o băutură tradițională din Ecuador, fermentată pe bază de seva de agave și consumată în timpul festivalului Solstițiului de vară și a altor sărbători. Tehnica de producție este foarte veche și a fost transmisă din generație în generație.

Handia. Această băutură este făcută în India de Est și numai de femeile care fac baie și se schimbă în haine curate înainte de a purcede la muncă, iar în timpul pregătirii băuturii le este interzis să vorbească! Tăria Handia are aproximativ 8-10 grade, iar băutura se obține din orez fermentat, fân, ierburi amare și rădăcini locale. Fabricarea implică utilizarea tabletelor de ranu, care este în esență o combinație de aproximativ 20-25 de ierburi și acționează ca un fermentator. Acestea ajută și la prepararea multor alte băuturi. Handia este, în general, gata într-o săptămână. Se servește rece.

Mamajuana. Este o tinctură din Republica Dominicană cu adaos de scoarță de copac, frunze, ierburi și condimente. Preparată pe bază de rom (uneori whisky), vin roșu și miere. Pentru prima dată, mamajuana a fost lansată în 2005.

new shutterstock 139880575 1170x705 1

Vinul de palmier/ Toddy. Cunoscut sub mai multe denumiri, este o băutură alcoolică creată din seva diferitelor specii de palmier, cum ar fi palmyra, curmalii și palmierii de cocos. Este comun în diferite părți ale Africii, Caraibe, America de Sud, Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Micronezia.

Hidromel. Denumit şi „băutura zeilor”, hidromelul este o băutură ce se obţine din fermentarea mierii de albine. Este dulce, slab alcoolizată. Fiind un tip de băuturi alcoolice vechi românești, este cunoscută și ca mied. Licoarea rezultată, cu un gust plăcut, acrișor și acidulat, este identificată uneori cu ambrozia cu care se hrăneau zeii din mitologia greacă.

Must. Reprezintă un vin “tânăr”, făcând parte din băuturi alcoolice tradiționale românești, cu denumirea împrumutată de la latini.

Pălincă. Pălinca se produce, în general, din fructe și are un conținut foarte ridicat de alcool, care poate ajunge și până la 55%. Produsă în special în Ardeal, pălinca este dublu distilată. I se mai spune „horincă”.

Vișinată. Este foarte populară pentru că este la îndemâna oricui să o prepare, fiind un tip de băuturi alcoolice cu rețete ușoare. Principalele ingrediente pentru o vișinată „ca la carte” sunt vișinele, zahărul și alcoolul (alcool rafinat sau vodcă de calitate).

Afinată. Se întâlnește în regiunile împădurite, așa că nu e de mirare că cele mai bune rețete vin din minunata Bucovină. La cinci kilograme de afine pui cam pe jumătate atât zahăr, alcool de 80 de grade și amuțești de plăcere. Este încă un produs de băuturi alcoolice la blender.

Concluzie

Lista arată cât de importantă și solicitată este industria alcoolului astăzi. Și nu este de mirare că numărul și varietatea tipurilor de băuturi alcoolice crește și crește în fiecare an. Totuși, n-am inclus câteva băuturi alcoolice haioase și de-a dreptul șocante, cum ar fi berea cu aromă de pizza pe care au inventat-o ​​americanii sau vinul chinezesc care este infuzat pe șobolani nou-născuți ce încă n-au deschis ochii! Cu toate acestea, alcoolul nu este o glumă, așa că beți doar băuturi spirtoase de înaltă calitate și doar cu moderație! Achiziționați produsele dintr-un magazin de încredere cu licențe și timbre de accize. Așa vă veți proteja de un fals, care poate dăuna ireparabil sănătății. De asemenea, produsele de calitate sunt și cele mai recomandate pentru cadouri din băuturi alcoolice.